Helstekt sadel av rein

Å få tak i en hel tosidig reinsdyrsadel er som en gave fra himmelen for en som sysler med mat og er spesielt glad i utfordringer med store kjøttstykker! En slik sadel er det mulig å skaffe seg på Nerskogen! – Gustav Kant har utsalg på kommunegrensa mellom Rennebu og Oppdal, der får du kjøpt det meste av reinskjøtt!

Utfordringen med tilberedningen ble ikke mindre av at vi valgte å ta med sadelen som en liten gave til vårt første besøk i Mari og Joachims nykjøpte hus på Stokkøya, ganske uvitende om

Huset...
Huset…
...og utsikten
…og utsikten

kjøkkenfasiliteter og -redskap. Foreløpig er huset i Harsvika stort sett utstyrt fra den siste avdøde eieren, M&J skal fikse det opp før de om et par år tar sikte på flytting fra Bergen. Men en helt grei komfyr og en skarp kjøkkenkniv var på plass – da går det meste! Og IMG_2609 doksteketermometer tok jeg med selv.

 • Til fire personer var reinssadelen på 2 kg helt passe, alle ble god og mett.
 • Start med krydring/marinering av sadelen. Ingrediensene ser du på bildet: Siden jeg ikke hadde morter, ble alt hakket med kniv – artig jobb som tar litt tid…. Et par spiseskjeer einebær og en god spiseskje rosepepper hakkes hver for seg – begge gir flott lyd og duft når de hakkes! 4-5 fed hvitløk finhakkes, rasp skallet på en halv sitron, helt greit om noe av safta også blir med. En spiseskje salt og 10 drag med svart pepperkvern. Alt blandes sammen med 2-3 IMG_2612 dokspiseskjeer olivenolje og en teskje soyasaus.
 • Det flotte med en hel sadel er fettranda på toppen. For å få krydderet inn i kjøttet, snitter jeg fettet med et par cm mellomrom. Så gnis hele sadelen inn på alle sider med krydderblandingen – den kan gjerne få stå en time.
 • I dette måltidet velger jeg å ta med grønnsakene inn i stekeovnen i langpanna under kammen, da nyter de godt av fettet fra kammen: 3 store gulrøtter (Disse er fra gården Jelan på Grindal!), et nett sjarlottløk, og mandelpotet til fire (Fra Nerskogen! Kan kjøpes påIMG_2613 dok Jokern der).
 • Varm opp stekeovnen på over/undervarme 230 °C. Fyll langpanna med grønnsakene og med litt vann i bunnen. Sett den i ei lav rille i ovnen. Sadelen med fettranda opp settes over, gjerne litt høyt. Steketermometeret plasseres inn i midten på en av filetene – jeg setter det på 56°C.
 • Etter 10 minutter er sadelen gylden, temperaturen i ovnen settes ned til 125 °C. Pass på at det ikke er tørt i langpanna, tilsett ev litt vann.
 • Da er det bare å vente til steketermometeret varsler, det kan ta en 20-30 min eller så.
 • Ta ut sadelen og pakk den godt inn med aluminiumsfolie og gjerne noen grytekluter/håndduker over. La den stå i ca 15 minutt.IMG_2615 dok
 • Sjekk grønnsakene i langpanna, er de ikke mørstekt, så la dem bli i ovnen. Jeg økte temperaturen til 200 °C og satte panna høyt i ovnen i 10 minutter. Pass fortsatt på at det ikke er tørt i panna, fyll etter med litt vann, og jeg tok men noen klatter smør.
 • Samtidig gjorde jeg klart ei gryte med rist for å dampkoke en IMG_2614 dokblomkål som ekstra tilbehør. Når vannet er i koking, damp blomkålen hel med lokk i 8-10 minutt. Ta ut og gni den godt med smør – jeg var så heldig å fortsatt ha setersmør som selges om sommeren på Svartdalssetra (ca en km langs stien fra heisen over Minilla på Nerskogen i retning Svarthetta ) – dette smøret gir ekstra fyldig smak! Grønnsakene fra stekeovnen tas ut på fat, søet i panna tar du i en egen skål som settes fram på bordet som sky.IMG_2622 dok
 • Når kjøttet har hvilt seg, er neste jobb å skjære ut filetene, skjær inn fra toppen med en skarp kniv og la den følge beinene – det er ikke vanskelig. Hver filet skråskjæres i cm-tykke skiver og legges tilbake i beingrinda for servering. Litt frisk grovhakket timian på toppen. Dette smaker faktisk like godt som det ser ut!

IMG_2629 dok

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s