Boeuf Bourguignon

Høsten er tida for de store grytene med kjøtt og grønnsaker! Boeuf Bourguignon er en toppslager, jeg har laget den ved et par anledninger i de siste. Jeg er, som mange andre, inspirert av Julia Child – en «Ingrid Espelid» i amerikansk svart/hvit TV for noen tiår siden, hun er gjenskapt av Meryl Streep i filmen Julia&Julia.

Den viktigste komponenten i denne retten er tid, start 3-4 timer før servering! – men mye ordres uten at du er til stede. Mine viktigste triks er å droppe tomat/tomatpure og
å vente til slutten med å tilsette sjalottløk, bacon og sopp.  Og gjerne å koke egen kraft ved å kjøpe kjøtt med godt med bein (Eller kjøpe litt ekstra kraftbein). Her er krafta i koking: Oppdelte bein, gulerot, løk, fenikkel og pepperkorn.

Denne oppskriften gir bra porsjon for fire sultne, du trenger:

1 kg okse høyryggIMG_1258
Rapsolje/smør til steking
2 store gulerøtter
2 løk
3-5 hvitløksfed
Urtebukett/laurbærblad
1/2 fl rødvin
1/2 l kraft/buljong
1 1/2 ss hvetemel
1 ts sukker
250 g sjalottløk
200 g bacon
8-10 sjampinjong eller aromasopp
Salt/pepper og 1-2 ss smør
Persille

 • Jeg velger okse høyrygg som kjøtt, ca 1 kg, kuttes i grove terninger 2-3 cm og brunstekes i panna. Vær raus med olje IMG_1261(rapsolje for steking er greit) og smør. Ta stekingen posjonsvis, så har du full kontroll. Ha det over i ei stor gryte som du kan sette i stekovnen (Med tilhørende lokk) Her bruker jeg ei stor emaljert jerngryte, på Berkåk er Mieles gourmetgryte perfekt til store porsjoner. Stekovnen kan du sette på med over/undervarme, ca 150 °C.
 • Et par store gulerøtter skjæres opp i cm-skiver og 2 gule løker i båter. Stekes i panna i olje hver for seg, la gulerotskiveneeneIMG_1265 få god farge uten å svi, løken mør og blank. Hakk 3-5 hvitløksfed som du surrer til slutt i panna med lav temperatur, gjerne med en liten slump olivenolje. Ha alt i kjøttgryta.
 • Ordne også en urtebukett som du legger i gryta – jeg klipper en god slump med timian fra ei potte som jeg binder sammen med en hyssing – den skal ut på slutten av kokingen. Ta med et laurbærblad også.
 • Klouet med  boeuf bourguignon er at alt skal koke leeenge i rødvin og kraft. Rødvinen trenger ikke å være fra Burgund, en grei vin som jeg har fått anbefalt er Domein Robert Vic Cuve fra Langedoc, til 100 kr. Du trenger 1/2 flaske rødvin og 1/2 liter kraft/buljong.  Bland dette sammen og rør inn 1 1/2 spiseskje hvetemel og ei teskje sukker.
 • Inn i ovnen på ca 150 °C, husk lokk!
  Inn i ovnen på
  ca 150 °C, husk lokk!

  Hell all væska over i kjøttgryta, sett den på plata til oppkok, og når den koker settes den inn i stekovnen med lokk, ca 150 °C. Her bør den stå i minimum 2, gjerne 3 timer.

 • Når det går mot slutten av kokingen klargjør du ca 250 g hele sjalottløk , 200 g grovskjært bacon og 10-5 champinjonger og/eller aromasopp (delt i fire). Har du flere stekepanner så gjør du det parallelt. Sjalottløken tar du i lav varme med olivenolje,  bruk god tid slik at IMG_1272   IMG_1275den blir mør igjennom. Når det gjelder bacon, er det noen som har sagt til meg at «du kan bare gjøre en feil med bacon, det er å ta for lite». Det er jeg bortimot enig i, men jeg vet om en feil til som er mulig, det er å steke for hardt. Fin sprø bacon skal du ta deg god tid til på middels/lav varme og med stor omhu! Soppen surrer du med olivenolje, fyll etter litt hvis de absorberer alt.
 • Nå kan gryta tas ut av ovnen, sil av væska over i ei ny gryte, bruk et dørslag. Sett væska til koking, den bør reduseres til bortimot det halve. Samtidig blander du inn sjalottløkene, bacon og sopp sammen med kjøttet i den varme gryta og hold varm.
 • Når væska er kokt ned rører du inn et par spiseskjeer smør. SmakIMG_1280 til med salt og pepper. Tøm væska tilbake i gryta og alt røres forsiktig sammen. Dryss over med persille, da er boeuf bourguignon klar til servering!  I dag har den følge av en rotmos. Og i glasset? Fransk må det vel være, men kanskje en bra Cote du Rohne er greiere for lommeboka enn en topp Burgund…..
Reklame

Én tanke om “Boeuf Bourguignon”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s