Islandsk lammelår med yoghurt

Her kommer en variasjon på lammelåret som er kjempegodt og anderledes, med syrlighet fra yoghurt og sitron. Kollega Palli fra Island ga meg en link til islandsk lammelår, flott navn på retten: Lambalæri í kryddjurtajógúrt. Med Google translate fikk jeg en oversettelse som hadde noen overraskende gourmetiske finesser som jeg ikke har hørt om, men Pall veiledet meg – og her er resultatet, inklusive mine tilpassinger:

  • Lammelåret jeg bruker er  økologisk lam fra Jøldalen, tror nok islendere aksepterer denne flotte råvaren. Låret beines ut, det går lett ved å bruke en skarp fleksibel IMG_5541kniv som du først lar følge isbeinet (Flatt bein øverst på låret) ned til kuleleddet. Når isbeinet er fjernet fortsetter du med kniven rundt lårbeinet til kneleddet slik at den delen løsner, til slutt skjærer du rundt beinet på skanken og det trekkes ut.
  • Marinaden blandes med 2 ss av henholdsvis frisk hakket persille, IMG_5543oregano og rosmarin. (Oppskrifta har timian, men jeg fikk bare tak i oregano – begge går sikkert bra.) 3 fed hvitløk hakkes og skallet fra en 1/2 sitron raspes. Kryst ut safta på den halve sitronen. Til slutt blandes alt med 1,5 dl yoghurt naturell, 1 ts salt og noen gode drag med pepperkverna. IMG_5548
  • Gni inn låret utvendig og innvendig med marinaden og la det ligge 3-4 timer. Syra i yoghurten og sitronen mørner og smaksetter kjøttet.
  • Jeg deles opp de utskjærte beinene med sag og kjøttøks for kraftkoking: Beina brunes i IMG_5551stekepanne og surres en liten time sammen med litt røtter og persille/rosmarin/laurbærblad og pepperkorn. Etter en liten time siles krafta av og settes til nedkoking, kok til det bare er ca en desiliter igjen.
  • Før låret går inn i ovnen binder jeg det lett opp med hyssing. Legg det i ei gryte sammen med all overskytende marinade. Bakes så i ovnen i henhold til oppskriften  200 grader ca 40-50 minutt alt etter størrelsen. (Jeg brukte kombidamp 45 minutt med over/undervarme 150 IMG_5553grader/60% fuktighet og ca 15 minutt med grill uten damp til slutt – følg med at det ikke blir brendt.) Pass på at det er flytende marinade og lammefett i gryta, at det ikke tørker ut.
  • Ta låret opp av gryta og la kjøttet hvile 15-20 minutt på ei skjærefjøl som samler opp væske, det vil renne endel ut. Restene av marinaden og fettet i gryta IMG_5558blandes med den innkokte kraften og det hele kokes inn videre mens kjøttet hviler. Smak til med mer salt og pepper, synes du sitronsmaken blir for dominerende, kan du dempe med et par ss fløte, jeg gjorde det.   Ta med krafta fra skjærefjøa til slutt, det blir en fin saus.
  • Skjær låret i cm-tykke skiver og server sammen med grønnsaker og potet, jeg brukte brokoli og blomkål, og bakte potetbåter. IMG_5561

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s