Grillet lammelår av villsau fra Harbak

I tillegg til snekkeroppgaver på Mari og Joachims hus på Stokkøya, hadde jeg også ansvaret for matlagingen til arbeidslaget. En stor og flott Weber kullgrill sto til disposisjon (Selvsagt, ungdommen er foraktelig til gassgrill!). Disse kombinasjonene førte til relativt sene bordsettinger, gjerne i 22-23-tida…. men all maten ble godt mottatt.

Og denne kvelden hvor «kanskje kommer kongen» faktisk slo til!!

IMG_4710I Åfjord sentrum er det i tillegg til et mini-pol også et misunnelsesverdig mini-fiskeutsalg, som også har lokale kjøttvarer. Her fant vi lammelår av villsau fra Hardbak i ulike størrelser, det fristet selvsagt. Siden vi denne kvelden bare var fire passet det fint med et lite lår på 1,5 kg, seinere i uka var vi flere til bords – og da gjentok vi med ett som var dobbelt så stort. Da ble det en liten rest – og den finner du egen oppskrift på her: Lammelår-rest med grønnsaker i form på grillen.

IMG_4713Første jobb er å skjære ut isbeinet på låret, la kniven følge beinet langs alle krinkler til du kommer til kuleleddet – hvor du må bruke litt makt for å kutte sener, lirk isbeinet ut. Så sages nedre del av skanken av. Dette er både for å få et mindre og mer håndterlig lår på grillen  og for å koke kraft på beina:

  • Beinstykkene sages opp – siden jeg er på snekkeroppdrag, brukes vanlig håndsag…. Så brunes de og kokes opp sammen med IMG_4734brunede grønnsaker (gulrot, løk, en oreganokvast, pepperkorn og laurbærblad går fint. La surre i minimum 30 minutt før du siler av og starter nedkoking til ca 1/4-del, til slutt rører du inn noen klatter smør og smaker til med pepper/salt, så har du en fin saus.

Så låret, som du ordner mens krafta koker:

  • Marinaden tar du i morteren: Ha oppi en ts hele pepperkorn, litt IMG_4715mindre rosepepper, 1-2 ts grov salt, 3-4 hvitløksfedd og en ss eller to med frisk hakket oregano (eller annet grønt etter smak), raspet sitronskall fra 1/4 sitron. Knus alt godt med morteren. Så blander du inn det våte: En ss dionsennep, en god ts honning, 2 ss olivenolje og safta fra den kvarte sitronen. Smør inn låret godt, også der du har skjært ut isbeinet. IMG_4719
  • Bind så opp låret med en hyssing som tåler grillen: Knyt ei stram løkke nede ved knoken og ta et par runer på lang for å samle kjøttet der isbeinet er tatt ut.
  • Sørg for å ha god gløding på grillen med full trekk og brun låret på alle sider.
  • Så skal kullet over på en side i grillen og låret legges motsatt (Indirekte varme). Reguler trekken slik at temperaturen under IMG_4721lokket ligger under 200 grader, gjerne 150- 180 grader. Det trengs 1/2 til en time alt etter størrelsen på låret. Bruk helst et steketermometer, jeg tar det ut på 58 grader og pakker det inn i aluminiumsfolie.
  • Poteten kokes ca 15 min før den får en runde med olje, godtmed IMG_4726flaksalt og noen drag med pepperkverna. Så blir de med i grillen sammen med låret på sluten – 10-15 minutt – poteten tar den ledige plassen over kullet og fortsetter mens låret hviler 10-15 min.
    • Inne på kjøkkenet har vi samtidig surret grønnsaker i panna – da blIr det komplett!!

IMG_4733  IMG_4736

Utsikten når måltidet inntas er det ingenting å si på:IMG_4738…. og plutselig passerte altså Kongeskipet like utenfor oss. Får bare håpe at maten smakte like godt der som her. IMG_4748

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s