Salat Nicoise

Jeg er glad i både ansjos og gode oliven, derfor har Salat Nicoise vært en favoritt i mange år. Egner seg både som hovedrett og forrett. Jeg bruker norsk ansjos, vel inneforstått med at dette egentlig er brisling. Men skitt au – det er litt som med gin – siden den første jeg smakte var Golden cock, så holder jeg på at det er den egentlige gin-smaken….

IMG_2639-dokNå, når det nærmer seg jul, var det på høy tid å renske opp det siste fra fjorårets bokser med juleansjos – men den var helt fin fortsatt: For en hovedrett for to beregner jeg ca 15 fileter. (Helt greit å kjøpe de ferdig renset… likevel, her er mitt lille rensekurs: Bruk en litt spiss bordkniv og gaffel. Skjær først bort en mm av buksiden slik at mageinnhold etc kan fjernes, snitt så lett bak hodet og gjellene helt rundt, la ansjosen ligge på siden, sett  gaffelen i hodet og spissen av kniven inn bak skinnet i snittet på ryggen og dra skinnet forsiktig bakover – det skal bli med både over og under, flytt så gaffelen bakover der hvor skinnet er fjernet og dra skinnet videre med knivspissen til det er helt av ved spolen. Da kan du filetere med kniven fra hodet og bakover, snu og gjør det samme på nytt. Rensk av fileten med kniven til slutt).

 • Her er alle ingerdiensene: IMG_2644-dokAnsjosfileter, tunfisk i olje, sorte oliven med stein,  hardkokte egg i båter, skiver av cherrytomat, agurk i terninger, skiver med rødløk som deles opp, rucculasalat og rikelig med basilikum-blader.
 • Og haricot verts – aspargesbønner. Kjøp gjerne frosset. Jeg larIMG_2635-dokdem ta en tur i steikepanna for å surres litt i olje for å mykne litt både smak og konsistens.
 • Legg salaten utover på et vidt fat – det blir flottest. Ruccula i bunnen og så lagvis med aspargesbønner, tunfisk  løst opp med en gaffel, tomat rødløk og agurk.
  salte og pepre mellom lagene
  Salte og pepre godt mellom lagene – og litt flaksalt helt på toppen

  På toppen legges ansjosfiletene i fint mønster sammen med oliven, eggebåter og rikelig med basilikum-blader.

 • Til slutt er det dressingen. Jeg synes det skal være dionsennep og litt søtt med. Bland sammen en ts dionsennep, en ts honning, 1 dl god olivenolje, 1/3 dl hvitvinseddik. Kvern i godt med salt og pepper.
 • Til slutt kan det bli slik – ganske smakelig delikat!

IMG_2661-dok

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s