Lammerull

Ingen jul uten lammerull! Den er egentlig ganske kjapp å lage. Det kan være litt uvant å sy kantene – jeg gjør ikke det bestandig, men i år er rullen sydd – til ære for bloggen. Kjøp lammesider som råsroff, du finner dem frosset i mange dagligvarebutikker – to lammesider er passe til en bra rull. Mange bruker ileggskjøtt av lam, med to sider trenger du ikke det – jeg hadde 2-3 hg spekk igjen fra leverposteien, som jeg tok med. Det første du må gjøre er å skjære ut sidebeina i lammesida. IMG_3372Med en skarp kniv får du dem lett ut, ikke skjær gjennom, svorsiden må være hel. Når beina er ute legger du de to sidene utover benken med svorsiden ned – delvis over hverandre der de er tynnest slik at de til sammen blir en passe stor firkant. Strø så krydder ut over hele kjøttflata – som nevnt tok jeg også med litt spekk, fordelt i tynne skiver der hvor det var tynnest. Krydder:

  • 1 1/2 ts saltIMG_3382
  • 1 1/2 ts pepper
  • 1 1/2 ts ingefær
  • 2 ts gelatinpulver

Rull så forsiktig sammen fra den tykkeste delen og fest midlertidig med tannpirkere. Så er det igang med syingen: Tre en hyssing gjennom en grov stoppeenål og IMG_3388sy først forsiktig (alt er foreløpig litt lealøst…) noen sing slik at de to lammesidene henger sammen, så syr du sammen endene av rullen på hver side, og til slutt langs skjøten på toppen, nå er alt så stabilt at du kan stramme til litt når du syr. Resultatet ble omtrent som når en kirurg har gjennomført en åpen hjerteoperasjon…

Da er det på med et bommulsklede og oppbinding langs hele rullen: IMG_3394Start med en løkke rundt som bindes fast, ta så hyssingen en ny runde rundt, legg en finger under og tre tråden og stram til – så kan neste løkke gjøres likedan, osv – når du kommer til enden så ta tråden rundt enden og før den så langs rullen innunder noen tråder til du kommer til motsatt ende som strammes osv.

Da skal rullen trekkes i vann ca 90 grader i 1 1/2 time. Jeg tok den i stedet i kombidampovn: Dampkoking 100 % damp på 85 grader i 1 1/2 time, det ble helt vellykket. IMG_1517

La rullen hvile 15 minutt før den settes i press. Jeg bruker en rullpresse som jeg har arvet, men all slags press kan brukes, uansett er det lurt å ha det i en form.

Når alt er helt avkjølt er det bare å lirke rullen ut av pressa (Ha ev rennede varmt vann på utsiden av formen for å løsne størknet fett) og fjerne surring og klede, gjerne pirk vekk så mye av sytråden som du får til.

IMG_3449Rullen blir et vakkert skue – og smaker deretter. Lagre den i svak saltlake – det gir fin saftighet og god saltsmak. Jeg har felles lake for både sylte og rull: 1,5 dl salt og 2 ss sukker for hver liter vann.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s