Spaghetti vongole

Fant en pose hjerteskjell i fiskedisken hos Meny forleden, da er valget lett: Spaghetti vongole lærte jeg å lage av en eldre hjelpsom italiener på et marked i Terracina. IMG_2495Jeg hadde vært innom retten på noen restauranter, og når jeg på et lokalt fiskemarked fant de rette skjellene og sa spaghetti til han som solgte, var han svært behjelpelig med å bli med inn på et marked og plukke ut alle ingrediensene og gestikulere framgangsmåten. Retten ble tilberedt i det gedigne kjøkkenet vi da disponerte rett over den fantastiske Duomo-piazzaen – torvet i den historiske gamlebyen i Terracina. Det ble et uforglemmelig måltid.

Kjøkkenet i Teracina, fine arbeidsforhold....
Kjøkkenet i Teracina, fine arbeidsforhold….
2005 Italia_068
Piazza Duemo, vi bor i bygningen sammenbygd med domen

En annen italiensk opplevelse var i Dolce Aqua i Liguria, hvor   en stor vennegjeng ble delt opp i to lag som hadde hver sin dag med kokkestell – mitt lag måtte selvsagt ha med spaghetti vongole, det ble et på alle måter et stort måltid….

IMG_2494Spaghetti vongole er en enkel rett å lage, det viktigste er som alltid å ha fine råvarer, i tillegg er det greit å forberede alt på forhånd, slik at timingen går greit når du er i gang. Det du trenger er hjerteskjell, spaghetti, bladpersille, hvitløk, picante (pepper) og olivenolje.  (Får du ikke tak i hjerteskjell kan du jo bruke blåskjell, da blir det ikke vongole, men en annen god rett…) Skal du ha hvitvin til, så ofre et lite glass sammen med skjellene. Jeg har sett oppskrifter med hakket tomat. Min anbefaling er å droppe det, denne retten blir best uten tomat, ….og det var slik jeg lærte den i Italia.

Til 4 personer, gjør klart på forhånd:

 • IMG_2498600 g spaghetti
 • 1 kg hjerteskjell, skylles/vaskes i kalt vann, kast skjell som ikke er lukket eller er knust. Legg dem over i ei romslig gryte
 • 1 ½ dl hvitvin has oppi skjellgryta
 • 8-10 fed hvitløk hakkes
 • En god bunt med bladpersille: ta bladene for seg, de grovhakkes, så tar du stilkene og hakker godt, ta vare på bladene og stilkene hver for seg.
 • Ha olivenolje klart – du trenger kanskje bortimot en desiliter.
 • Italiensk picante kaller jeg pepperen – det er tørkede chiliflak, ikke er av den råsterkeste sorten.
 • Husk også nyrevet parmesan.

Så til verket:

 • Rikelig spaghettivann kokes opp – ha spaghettien oppi, skal være al dente – hos meg betyr det 8 minutter.
 • IMG_2500Når det er 5 minutter igjen setter du skjellgryta på full varme.
 • Samtidig tar du rikelig med olivenolje i steikepanna og surrer hvitløken kontrollert – den skal ikke bli brunsvidd. Under vegs fyller du på med de hakkede persillestilkene og et par gode klyper med picante-pepper, ev olivenolje, alt skal nå ”flyte” i rikelig olje. Ta av plata omtrent samtidig med at spaghettien er ferdig. Da er også skjellene kokt.IMG_2501
 • Tøm av spaghettien i et dørslag og legg den over på et stort fat eller bolle. Jeg bruker ofte et stort serveringsfat – da blir det flott på bordet. Nå kan du godt helle på litt av en skikkelig god olivenolje over. Tøm så skjellene med krafta i gryta over spaghettien, sammen med halvparten av de hakkede IMG_2502persillebladene. Bruk ei spaghettisleiv og løft det forsiktig sammen. Så heller du ”Hvitløkoljen” fra stekepanna over det hele og igjen blander du forsiktig med spaghettisleiva. Resten av persillebladene strøs over.
 • Fatet er nå klart for å settes på bordet! Husk å sette fram rikelig med nyrevet parmesan.

IMG_2503

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s