Buljo på margpiper – med surbrød

Siste uke ble hundreårsjubileet for det første allsamiske møte feiret. Dette satte så 2absolutt preg på Trondheim. I kjempelavvoen på Torvet var det mye godt reinskjøtt å få kjøpt. Det er ikke bare de fineste stykkene som frister, når jeg fant suppekjøtt og margpiper så ble lysten stor til å koke buljo,  som vi hadde ofte på 90-tallet: Da fikk vi flere år sammen med venner en hel reinsskrott i hus. Samene på Nerskogen er jo ikke langt unna.

Vet ikke om det er helt korrekt, men jeg kaller kraftsuppe av reinskjøtt for buljo. Dette er ei lettlaget suppe som blir toppet med at jeg koker med margbein den siste halvtimen – og smaken blir egenartet og himmelsk. Kjøpte jo kjøttet og margpipene i lavoen på torget, men suppekjøtt på rein finner du også i frysedisken, i hvert fall på Coop Extra. Margpipene er også frysevare, men jeg vet ikke hvor lett de er å få tak i. Produsent av de jeg kjøpte i lavvoen var Artic ARV.

Til 4 personer:

  • 1 kg suppekjøtt av rein med bein deles opp i terninger ca 3×3 cm, jeg brukte ei
    kjøttøks og delte opp. Del gjerne over bein der det passer, det gir margsmak.1
  • Ha kjøttet i gryta med 1,8 l vann, 2 ts salt og noen gode drag med pepperkverna. legg i 10-15 einebær og et laurbærblad.
  • Kok opp og skum godt av. Det er lurt å være litt nøye, da får du til en ganske klar og delikat buljong. La kjøttet stå å surre, så det bare så vidt bobler i 2 timer.
  • Etter 2 timer har du i 1/2 kg margpiper av reinsdyr – hvis du ikke får tak i rein, så bruk andre kraftbein.
  • Samtidig har du i grønnsaker, i skiver/terninger: 200 g gulrot, 200 g kålrot, 150 g sellerirot, 100 g purreløk.4
  • Kok videre med margpipene og grønnsakene i 1/2 time – da er suppa ferdig, margpipene fiskes opp, smak eventuelt til med salt og pepper og suppa serveres direkte på bordet.

Sammen med Gretes kjempegode surdeigbrød ble jo dette skikkelig festmat. …og buljoen fortjener en god rødvin – polet anbefalte en nebbiolo fra Piemonte: Travaglini Gattinara 2011, den innfridde.5

PS: Hadde også en liten forrett: Gravet reinsdyrkjøtt (Kjøpt i lavvoen) med tyttebærrømme og flatbrød. Enklere kan nesten ikke en forrett være. Tyttebærømmen er et par ss rørt tyttebær sammen med hver dl seterrømme som røres sammen. (En knusktørr hvit Tokayer passet utmerket til.)3

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s