Patentsmørbrød

Er jo en ihuga Rolf Hansen-kryssord-løser. For litt siden var løsningsordet for «rett» rett og slett «patentsmørbrød». Det åpnet for gamle minner. Husker jeg rett, så var patentsmørbrød ofte redningen for å få kjøpt en eller flere halvlitere øl påTrubben eller Vækteren på slutten av 1960-årene. Det var jo den gangen selvsagt spiseplikt for å kjøpe øl, og som 18-åringer valgte vi enkle rimelige retter…. Men patensmørbrød husker jeg jo som godt og nærende, så jeg ble inspirert til å rekonstruere:

Karbonader kan selvsagt kjøpes ferdig, men de blir mye saftigere når du lager dem fra grunnen – og vanskelig er det ikke.
Til 4 patentsmørbrød, metter to personer:IMG_2991

  • 400 g karbonadedeig blandes med 1/2 liten løk hakket, et fed hvitløk og 1/3 frisk chili finhakket, ett egg, 2-3 ss vann, 1/2 ts salt og nesten like mye kvernet pepper. Form det til fire karbonader ca 2 cm tykk.IMG_2995
  • All maten lages i stekepanne, men sett stekovnen på 150 grader så bruker du den til å holde løken varm og ettersteke karbonadene mens speilegget tas til slutt.
  • 1/2 løk per karbonade i skiver brunes lett på middels varme og godt med smør, strø på ørlitt sukker på slutten. Legg over på et fat som settes i ovnen.IMG_3003
  • Karbonadene stekes i en blanding av olje og smør, start med å brune begge sider på litt høy varme, sett så ned temperaturen og stek noen minutter til, totalt ca 5-6 minutt. Legg dem så på et fat og sett dem i ovnen.
  • Smør skiver med litt grovt brød med godt smør, legg på salatblader, jeg bruker hjertesalat. Fyll på med den stekte løken og en ss grovhakket rødbet og suragurk per skive.
  • Stek ett speilegg per karbonade. Når de er ferdig tar du karbonadene fra ovnen oppå løken og så speilegget på toppen. Krydre med flaksalt og kvernet pepper. Litt tomat på tallerkenen gjør seg.

IMG_3010Dette blir godt – og merk at ølet denne gangen er alkoholfritt.

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s