Martin Michalsens BarB-Q spareribs

Martin Michalsen var reataurantkonge i Trondheim i min ungdom. Han introduserte oss for pizza på Naustloftet rundt 1970. Og spareribs spiste jeg IMG_4340for første gang på Grenaderen like etterpå. Når han slapp oppskriften i Adressa noen år senere ble den behørlig skrevet av: BarB-Q Spareribs.  Oppskriften som kommer her er altså nesten 45 år gammel, og bærer litt preg av det, både i oppskriftsboka og i  ingredienser – ingen eksotiske saker utenom chilipulver som var litt «nytt» da. Men jeg har holdt på oppskriften,  selv om jeg har vært innom variasjoner både angåede steking og saus, så kommer jeg regelmessig tilbake til originalen.

  • Beregn en strimle spareribs per person , vel 500 g. Salt og pepre godt på begge sider og la ligge en stund i romtemperatur.IMG_4305
  • Saus til fire personer: 2,5 dl vann, 0,5 dl 7% eddik, 1 dl sitronsaft, 2,5 dl tomatketsjup, 1 ts salt og 2 ts chilipulver. Bland alt og kok det i 30 minutter. Kok såpass kraftig at den reduseres og tykner noe. Sett den av plata og la den kjølneIMG_4306 minst 15 minutt.
  • Smør så godt med saus på begge sider av spareribsene, bruk ca 1/3 av all sausen, legg dem på rist og sett inn i midten i varm stekeovn i 30 IMG_4316minutt, 250-275 grader, over/undervarme. Sett ei panne med litt vann under så du får litt fuktighet og unngår at saus og fett drypper og brenner seg fast i bunnen av ovnen. Pass på under stekingen at det ikke blir tørt, men heller ikke er for mye vann.IMG_4323
  • Ta ut kjøttet og kjøl den ned minst 15 minutt. Smør på en ny 1/3  av sausen og varm kjøttet opp noe  minutter i ovnen. Da er det klart til servering.

Normalt tilbehør er hos meg bakte potetbåter og en vanlig tomat-rødløk-rukkula-mm-salat, men denne gangen prøvde jeg ei oppskrift på søtpotetgrateng som jeg så forleden. Siden Barbeque-sausen på denne spareribsen er ganske syrlig, kunne det passe med noe mer søtlig. Her er opplegget:IMG_4314

  • Til 4 personer: Skjær en stor søtpotet i tynne skiver, bruk ostehøvel eller mandolin. Jeg tok også med en neve hele sukkererter og en sjalottløk i skiver. Smelt 50 g smør, la det kjølne litt og hakk og bland i 1-2 fed hvitløk og grønne urter. Jeg IMG_4311hadde denne dagen estragon, basilikum og gressløk, ta det du har. (NB: Bildet viser mengde til to personer) Jeg tok også i litt raspet sitronskall. Ha i 2 ss vann og rør det sammen med 2 egg. Salt og pepre. Bland alt sammen i ei passende smurt ildfastform og sett formen midt i stekeovnen i 30 minutt med 200 grader over/undervarme. Den ble søtlig som ventet og helt OK til denne maten: Ganske lekker også når du skjærer den i «kakestykker»:IMG_4339
  • Da gjenstår bare at du også har varmet opp resten av barbeque-sausen, hvis væska i ovnspanna du hadde under kjøttet ikke er for utvannet eller svidd, så bland inn den også. Sausen gjør seg seg både til kjøttet og søtpoteten.

IMG_4332

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s