Rød fiskesuppe – på avskjær fra gravlaksen

Når jeg kjøper hel laks til graving tar jeg med litt skalldyr i tillegg. Det er til suppe av krafta fra avskjæret til gravlaksen. Gravlaksen tar jo noen dager, men suppa tar du samme kveld! (Skal jeg ikke grave laks, så kan oppskrifta brukes til ulik fisk, sørg for å ha fiskerester som gir god kraft!) Her er ei oppskrift for suppe til to:IMG_3097Jeg bruker ca 1/3 kg reker og tilsvarende blåskjell. (Du må kanskje kjøpe et nett blåskjell, kok alt slik at du får all krafta med i suppa, men en del av skjellmaten kan du gjemme til en senere rett, ev frys ned sammen med litt kraft).

Alt avskjæret bruker du til kraft, etter at du har «filetert» halestykket: Skjær langs ryggbeinet og deretter settes kniven ca 1 cm innenfor bakdelen på stykket med kjøttsiden opp, til kniven møter skinnet. Vri så kniven, sett en finger på stykket bak
kniven  og dra kniven langs skinnet slik at det rene fiskekjøtet blir skjært løst. Ryggbeinet og skinnet går til kraftkokingen:

 • Hodet, ryggbeinet oppdelt og skinn og finneavskjær legges i ei gryte med vann så det dekker, ca 2 liter. La det stå å koke svakt i minst en halv time, gjerne lengre. Skum godt av med en hullspade når det har kokt opp.
 • Samtidig renser du rekene. Ta vare på skall og hoder, som has i ei gryte med vann slik at det dekker, kokes  minimum en halv time.
 • Blåskjellene skyller du og sjekker at alle lukker seg, så kokes de til de åpner seg, ca 5 minutt. Rens dem og ta vare på krafta i kjelen.
 • Når fiskekrafta har kokt, bruker du et dørslag til å fjerne alle fiskestykkene. Gjør det samme med krafta av rekeskallene.
 • Slå sammen krafta fra fisk, rekeskall og blåskjell, det er kanskje nå 2-3 liter. Sett det til kraftig koking, det skal kokes ned til ca 1/3, det tar sannsynligvis en time.
 • IMG_3151Mens dette koker gjør du klart grønnsaker: En potet eller to, en gulerot og en stilk selleri skjæres i små terninger, en løk hakkes grovt.
 • Hakk så et par fed hvitløk og et stykke fersk ingefær (ca 1 ss) og 1/3 rød  fersk chili.
 • Poteten har du oppi den nedkokte krafta, den mørnes der, løken tar du i ei gryte med smør/olivenolje på forsiktig varme, når løken er blank skyver du den ut til siden, fyll så på litt mer olivenolje  i midten – og surr hvitløk, ingefær og chili forsiktig et minutt eller to, rør så alt sammen og tøm det over i kraftgryta.
 • Samtidig med dette tar du den hakkede selleristilken og gulerota i ei stekepanne med smør/rapsolje på sterkere varme – det kan godt bli litt godt stekt i kantene før dette også går i krafta.
 • Dette er jo rød fiskesuppe: 1/2 boks hakket tomat og en ss tomatpure skal derfor oppi, sørg for at suppa kommer i kok igjen.
 • IMG_3157Det skal også krydder i gryta: 2-3 ss hakket timian, et laurbærblad og litt safran (eller gurkemeie) for fargen. Rør det inn og la alt surre noen minutter. Smak og vurder om det trengs mer salt (Blåskjellkrafta har allerede gitt deg en del…). Det skal også være en tydelig chilismak, er suppa for svak, har jeg i noen dråper rød tabasco – litt etter litt, så har du kontroll.
 • IMG_3145Da er suppa snart klar for servering, og det er først nå du har i fisk og skalldyr: Først fiskebitene, skjært i terninger, la de trekke i ca 3-4 minutt, så har du oppi reker og blåskjell. Fisk opp laurbærbladet. Suppa serveres nå umiddelbart!

Ingen grunn til å klage på advendtstemningen her… helt uten ribbefett og pinnekjøtt!

IMG_3168

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s