Skrei lever og rogn

Det er februar – og da er det helt rituelt å ha skrei, lever og rogn – noe av det ypperste av råstoff fra fisk som du kan få tak i, uansett hvor du er i verden! …og to råd til de som tror at lever smaker vond tran: 1: Lever servert på rette måten er måltides høydepunkt, gi den en sjanse! 2: Møllers tran med sitron smaker ikke lenger vondt!

IMG_3717Her får du en beskrivelse av hvordan jeg gjør det – enkelt og greit, ikke noe fiksfakseri, fem gryter samtidig på komfyren:

 • Beregn nært 500 g skrei i litt tykke skiver per person. Rensk blodranda inn mot ryggbeinet, skjær/riv opp hinnene og bruk gjerne en oppvaskbørste sammen med rennende vann, fjern også alle mørke hinner – det gjør du med fingrene. En halv time før koking tar du fisken i et romslig kar med rennende kaldt vann – da får du helt hvit fisk.IMG_3723
 • Kok opp rikelig vann, 1/2 dl salt per liter. Legg i et laurbærblad og 10-15 hel sort pepper sammen med saft fra 1/2 sitron. Legg skreiskivene forsiktig i og følg med til det igjen begynner å syde/bole. Da slår du av plata, restvarmen er nok (Har du induksjon kan du sette på et lavt trinn). Ha på lokk og la det stå å trekke i 10-15 minutt. Pass på at det ikke koker.
 • Før fiskekokingen gjør du klart rogn og lever: IMG_3726   IMG_3730
 • Beregn opptil en halvdel av en dobbel rogn per person. Hver rogn pakker jeg inn i vanlig matpapir og knyter med hyssing. Kokes i lettsaltet vann 1/2 time – da starter du kokingen samtidig med potetene.
 • Lever er billig – så kjøp rikelig. I hvert fall 150 g lever per person. Levera må du rense for hinner: Gjør forsiktig et lite snitt med en skarp kniv slik at du får en finger under overflatehinna og flå den forsiktig av, det går overraskende lett. Det kan dukke opp noen tråder inni leveren, bare prøv å lirk/dra ut mest mulig, men det er ikke så farlig om noe blir igjen. Del opp i passe stykker ca 3×3 cm. Ha det opp i ei lita gryte sammen med et par ss hakket løk per lever, et laurbærblad og 10 hele sorte pepperkorn. IMG_3733Fyll på vann så det akkurat dekker og ta med en ts salt og en ss eddik. Kokes opp og trekkes i 10 minutt. Det betyr at du setter over levera like etter fisken.
 • Da har du fisk, rogn, lever og potet klart – bare persillesmøret mangler. … og sitronskiver. Rogna kan du flå før servering, gjør et snitt og dra skinnet forsiktig av. Det går ikke alltid like lett…. Men smaken blir den samme om den er hel eller ikke.
  IMG_3737
  Fem gryter i sving på slutten: Skreien, rogna, smøret, poteten og rogn!

  Har hatt gleden av å spise nytrukket skrei i Lofoten i februar, ringte til hotellet på Å om de kunne servere det når vi kom om kvelden. Ja, helt greit, var svaret – men da må dere kjøpe den selv når båtene kommer inn til fiskemottaket på Napp om ettermiddagen. Her er noen bilder som viser det fantastisle lyset i Lofoten på denne årstiden.

1992-22b_020 1992-22b_021

Vi hentet fisken som avtalt, og måltidet ble uforglemmelig – for oss, og alle de andre gjestene som også ble servert. Lofotværingene fortalte at det også er vanlig å ha  akevitt og øl til skrei – men der holder jeg fortsatt på rødvinen. Det andre de fortalte var at det var praktisk å innta måltidet i bare underbuksa, for en ble fort så trøtt etterpå at det var greit å enkelt kunne komme seg i seng. At et fullt skreimåltid gjør deg ganske salig, det underskriver jeg på!

IMG_3740
Da er alt på bordet og klart for servering!
Reklame

Én tanke om “Skrei lever og rogn”

 1. So happy I found the recipe! I apologize about English – I can read some Norwegian but not yet write in it.

  We have just moved to Norway and I have promptly fallen in love with skrei. And I’ve been seeing the liver and roe being sold, too, and really want to try it (I’ve had canned cod liver and I love it). Thank you for the explanations, and I will try this rather soon – probably this or next week while skrei is in season!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s