Småsei som krøller seg i panna. 

IMG_0588En passelig sei, ca tre-kvart kilo, tatt med dorging ved Hestøygrunnen er akkurat det som trengs til en enkel lunsj. Målet er å få den i panna innen en halvtime, men vi blir litt heftet av ei ørn som har satt seg i en grantopp 100 m fra hytta som må studeres nærmere. Når vi etter hvert har svingt båten helt inn mot fjæra under grana rister den seg litt og tar vingene fatt. Den relativt beskjedne kroppen vi så, blir nå enorm, med havørnas over to meter lange vingespenn. Den bakser seg opp og dreier over hytta med tunge vingeslag.

Men tilbake til lunsjen, seien blir filetert, mens en torsk på omtrent dobbel vekt blir klargjort til middag. IMG_4523

  • For fersk småsei er det enkleste det beste: Satser på steking i panna og tilbehøret er brunet løk og nypotet. Seien fileteres og filetene vendes i tre ss hvetemel hvor jeg har kvernet rikelig med pepper og salt.
  • Start med koking av nypoteten, så surrer du løken i godt med IMG_4524smør på moderat varme og lar den bli fint brun.
  • Seifiletene til slutt i varm panne med smør. Er de ikke mer en ca 2-3 cm tykk, klarer det seg med ca 3-4 minutt på hver side. La dem bli fint brun IMG_4527– og nå krøller filetene seg i panna – men pass på at de ikke stekes lengre enn at de fortsatt er saftig.
  • Kunne selvsagt ha mer tilbehør enn potet og løk, men det er jo dette enkle som gjør IMG_4528det helt utsøkt. Og drikke: For de som husker Brita Blomquist i NRK, mener jeg at hun serverte stekt småsei sammen med cognac, men det var visst på kvelden/natta, ….et glass chianti går helt fint. IMG_4532
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s