Klippfisk i leirgryte

Kjøpte flotte klippfiskstykker på Rennebumartnan i 2015. Det beste stykket – en 4-5 cm tykk ryggfilet med skinn og bein – har blitt liggende i kjelleren. Mari på Støkkøya har i påvente av ny dampovn funnet fram ei leirgryte – tenkte den kunne brukes, har sette lignende tilberedning i Madeira. Leirgryta ble lagt i vann noen dager for å trekkes gjennomfuktig.IMG_0369

  • Også klippfisken må ligge i vann. Knut Garshol klippfisk, som har levert fileten anbefaler ett døgn per cm tykkelse. Jeg korter ned litt for å få litt mer saltsmak, med fire cm filet vanner jeg ut i 2-3 dager. 1 kg tørrfisk (før utvanning) er nok til fire personer .IMG_0373
  • Skjærer ut ryggbeinet og deler opp i store serveringsstykker. Opp i leirgryta hvor jeg heller over ca en dl olivenolje sammen med en løk skjært i båter og en ss kapers.
  • Sett på lokket, inn i ovnen på 150 grader, la stå ca 45 minutt, da er fisken klar – når du åpner lokket ser du at den har skivet seg flott og det har dannet seg fin kraft/olje.
  • Denne IMG_0378dagen serverer vi med Joachims linsegryte, men stekte/bakte grønnsaker på alle måter gjør seg godt.
    Linsegryta er basert på gulrot, løk og bacon som er stekt litt kraftig i starten, så kokt videre minimum 1/2 time med kyllingkraft tilsatt linser, hel pepper og et laurbærblad. Pepre og salte etter smak på slutten.
  • Mener leirgryta gjorde susen – fin damping sammen med olivenoljen ga akkurat det resultatet jeg ønsket! Portugisisk hvitvin er et aktuelt alternativ som følge….

IMG_0379

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s