Kokt skrei med jordskokk og kapers

Skreien er nå på sitt beste. Selv med alskens delikatesser ut over diskene i fiskehallen i Bergen sist helg, var det ikke veldig vanskelig å velge den kritthvite skreien. Oppskriften på vinterens must, skrei med lever og rogn, ligger allerede på matbloggen, denne gangen velger jeg en helt enkel rett hvor skreifileten spiller hovedrollen alene.

 • Utgangspunktet er beinfri skreifilet med skinnet på, ca 250 g per person. En halvtime før koking legger du de porsjonsdelte fiskestykkene i en romslig kumme og la den rense seg i rennende kalt vann – da blir fisken helt hvit.
 • Velger helt enkelt tilbehør – frityrstekt jordskokk og kapers kan IMG_2545   IMG_2547 klargjøres før kokingen: En jordskokk per person skjæres i tynne skiver, har du skrubbet dem ren, kan skinnet godt sitte på. Ha  solsikkeolje i ei gryte, ca 1-2 cm opp i gryta. Varm opp til det er så varmt at det freser rundt ei tresleiv. Ta så jordskokkskivene i ikke for store porsjoner oppi og la dem fritere seg lys brun, snu IMG_2544dem under vegs med ei hullsleiv, det tar ikke mye mer enn ett minutt, legg dem over på kjøkkenpapir så de trekker seg. De skal ikke bli brendt, kast ev skiver som blir for stekt. Ta det posjonsvis til du har nok. Ta også  10-20 kapers per person som friteres. Fisk dem opp umiddelbart når de sprekker opp.
 • Grete ordner rotstappe: Potet, persillrot og gulrot denne gangen. Mørkokes og moses med smør, litt kokekraft og salt/pepper.
 • Når alt er klart har du også ferdig ei romslig gryte med rikelig
  Alt i kok, imklusive melk til Agnes, 3 mnd...
  Alt i kok, imklusive melk til Agnes, 3 mnd…

  kokende vann, ha i en dl salt per liter vann, noen pepperkorn, et laurbærblad og saft fra en halv sitron.  Ta skreifiletene rett fra det rennende kalde vannet og over i det kokende vannet. Når det koker opp igjen slår du varmen av, så får fisken trekke 10 minutt.

 • Velger lett brunet smør denne gangen, det ordnes greit i ei stekepanne. Pass på hele tiden, ta panna av når det er skummet ferdig og har lys nøttebrun farge. IMG_2564
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s