Rein-mørbrad med kantarell

Rennebumartnan er en fin plass også for å smake og handle god mat – se egen artikkel (kommer). Søndag fikk jeg med meg fin fersk mørbrad av rein fra Rørosrein, første gang jeg prøver mørbrad, har vært kjempefornøyd tidligere med både entrecote og indre/ytrefilet.

Samtidig lå det ei skål med kantareller på kjøkkenbenken, vi hadde plukket tilfeldig de vi kom over de siste ukene både på Hestøya og Berkåk. Nå hadde de fleste tørket helt inn. Var det mulig å få dem vannet ut på en time eller to? Dermed ble siktemålet «Rein mørbrad med kantareller» – hvis det lyktes, burde det være virkelig noe å glede seg til….

IMG_2402Denne søndagen var det ikke enebær å finne i krydderskuffene, og tanken på en tur ut i skogen var litt fjern, da ble det mulighet for improvisasjon med krydringen, tørket salvie ble erstatningen, det viste seg å bli full klaff!

Til to stykker mørbrad, tilsammen ca 700 g:

  • Fyll morteren med et par spiseskjeer tørket salvie (ev. enebær) en toppet teskje rosepepper, en tesje hel svart pepper og et par tesjeer grovsalt. Det lure med grovsalt (ikke kvernsalt) er at det er med og letter knusingen av de andre ingrediensene, og salt skal jo på uansett.  Tilstrekkelig av de knuste krydderne gnis inn på IMG_2404kjøttstykkene, la kjøttet gjerne ligge litt før steking.
  • Mørbradene brunes i rikelig godt smør med litt rapsolje i panne. Jeg benyttet anledningen til å gjøre bruningen i den nye «gourmetpanna» som dekker et helt stort induksjonsfelt på steketoppen, det gikk glimrende – arti! Og panna settes så  rett inn i rillene i stekovnen:
  • Altså: Inn i stekovnen etter bruningen, lav temperatur, f.eks. 125°C. Det aller viktigste er å bruke steketermometer, jeg foreslår kjernetemperatur 55°C. (Vanlig stekovn er helt greit, men siden jeg ville prøve å ta det i dampovnen ble det kombidamp, over/undervarme 125°C og 40% IMG_1103fuktighet. Satte panna inn i kald ovn og tok den ut på kjernetemperatur 55°C. Det ble perfekt.)
  • Pakk mørbradene i aluminiumsfolie og la de hvile mens du ordner resten.
  • Gode lettkokte grønnsaker blir godt til. Velger 2 stykk lubne purreløker, skjært i 5cm biter (Husk å vaske bort jord) sammen med en brokoli i passelige biter. Jeg fortsetter i dampovnen med dampkoking 100% fuktighet i 8 minutter. Damping i gryte med rist går fint! Men ikke mørkok helt, litt «al dente» er bra.
  • Oppbløtingen av kantarellene gikk helt fint! Ca 3 dl oppskjært kantarell surres med rikelig smør (Sikkert over 100 gr) i stekepanna. Jeg tok litt av krydderet fra morteren også på kantarellene, men ikke mye – kantarellsmaken skal vi beholde. Hell også over krafta fra stekeforma til mørbradene.
  • Så er det bare å skjære kjøttet i tykke skiver, det er kjempemørt. Samle ev kraft fra skjæringen og ta IMG_2414det med sammen med kantarellene.
  • Godt!
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s