Pot au feu – på Provence-vis

IMG_0545Gryende høstfornemmelser gjør at ei skikkelig suppe frister. Har ei fransk kokebok i stort format, som er så komplisert at jeg vel aldri har laget noen rett direkte som angitt, men til inspirasjon er den grei. Pot au feu har vi laget i mange år, og alltid etter oppskrift fra ei av de første kokebøkerne som kom i huset. Men denne gangen tok jeg med flere tips fra den franske boka fra Provence. Det viktigste var å ta med en lammeskank i kokingen, ta med litt hvitvin og å servere kraft, kjøtt i hele skiver og grønnsaker hver for seg. Klager ikke på resultatet!

IMG_0527Pot au feu er langsomt kokt kjøtt og grønnsaker. For å få grønnsakene passe  kokt er det viktig med rekkefølgen. Totalt må du regne tre timer koking. Her er ingredienser til suppe til seks personer.

IMG_0528Start med å dele opp to lammeskanker, jeg bruker baufil og sager hver skank i 3-4 deler. Siden tilberedingen starter opp tidlig på dagen er det greit arbeid utendørs.

  • Ca 1 kg okse høyrygg legges hel i ei romslig gryte sammen med lammeskankene og 800 g kraftbein (Kjøpes f.eks i frysedisken til Coop). Fyll opp med ca 2,5-3 liter vann – så det dekker.IMG_0532
  • Mens det koker opp, deler du 2 løk og setter 4 nellikspiker i hver halvdel. Lag så en bouquett garni med urter og to laurbærblad. Jeg har med kjørvel, oregano, rosmarin og salvie og knytter det sammen med en hyssing. Ta også med det grønne fra en litt kraftig purreløk. Del 4 fed hvitløk i grove skiver.
  • Skum godt av krafta etter det har kokt opp, så har du i ingrediensene over sammen med 1 ts hel sort pepper og 2 ts salt. Hell også på 3 dl hvitvin. Nå skal du passe på at det bare syder i gryta, ikke la det fosskoke.
  • Skjær opp grønnsaker: 5 gulrøtter, 4 persillerøtter, 1/2 kålrot, 1/2 sellerirot og resten av purren. Skjær røttene på langs og lag lange stenger av kålrota, restene skjærer du i mindre stykker som has i gryta. Vent med å legge i de tilskjærte røttene til det gjenstårIMG_0537 1/2 time. Nå kan du også smake til krafta med mer salt etter smak og noen skikkelige drag med pepperkverna.
  • Etter tre timer, når alt er ferdig kokt, tas de tilskjærte røttene forsiktig ut av krafta over på hver sit serveringsfat, Ta også opp kjøttet og kraftbeina. Kjøttet på lammeskankene løsnes fra beinet og hakkes opp. Sil krafta – krydderurtene og purreblad, løk og småbiter av grønnsakene kastes sammen med alle bein. Det siste du gjør er å skjære opp  høyryggen i cm-tykke skiver. Ha lammekjøttet tilbake i krafta og dryss over med hakket persille – nå er alt klart til servering. Gjestene forsyner seg med kjøttskiver og grønnsakene og fyller etter med kraft – varmen i suppa sprer seg, garantert! Litt brød kan gjøre seg – og rødvin, selvsagt.IMG_0548IMG_0549
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s