Ratatouille

4.jpgMange, meg selv inkludert – av og til – lager ratatouille raskt ved å steke opp grønnsaker i panna. Her er ei oppskrift på den ultimate ratatouillen, inspirert av ei kokebok jeg har fra Provence. Den viktigste finessen er å koke ned grønnsakskrafta til en tyktflytende sirup. Det er ikke vanskelig – du trenger bare god tid, vel to timer. da er det greit å lage en stor porsjon, ratatouillen kan brukes til mange retter og som egen liten rett, gjerne kald. Aubergin og squash (zucchini) er hovedingredienesene. Denne oppskriften er basert på to hele (ca 800g) av hver.

6Gjør klart følgende: 2 Auberginer, 2 squash, 800 g gul og rød løk, 800g paprika i ulike farger, 800 g smakfulle tomater, en hel hvitløk, i tillegg olivenolje, havsalt, timian, laurbærblad, grovmalt pepper og frisk basilikum. Tomatene flås og renses for frø før de grovhakkes. Du flår dem lett ved å legge dem et halvt minutt i kokkende vann. Hvitløkfedene renses og skjæres i skiver.

  • 1Du trenger ei stor gryte, minimum 5 liter, helst større. Løken grovhakkes. Sett på svak varme og ha i 1,5 dl olivenolje og la løken surre forsiktig så den blir blank. Fyll så etter med de andre grovhakkede grønnsakene, unntatt squashen. Strø over et par ss grovsalt. Rør forsiktig i gryta etter hvert som 9den fylles opp. Dette skal nå syde, nesten uten å koke i ca 40 minutt, rør jevnlig.
  • Sikk inn en bukett med timian og et par blad laurbærblad i gryta og la det småkoke nye 50 minutt. Rør forsiktig jevnlig. Etter 30 minutt tilsettes sqashen. Press den ned i de andre grønnsakene forsiktig med ei sleiv. 11
  • Når kokingen er ferdig plasserer du et stort dørslag over et stort kar/gryte og heller den kokende grønnsaksblandingen forsiktig i dørslaget. Grønnsakskrafta renner ned i karet. Når avrenningen blir roligere tømmer du den silte krafta over i ei litt bredbunnet gryte 13som settes i kraftig kok. Med jevne mellomrom kan du etterfylle med ny kraft som renner av. Krafta skal kokes ned til en brun litt tykk sirup, følg med hele tida.
  • Når sirupen er ferdig tømmes grønnsakene fra dørslaget tilbake i gryta og sirupen tømmes over 14og blandes forsiktig inn mens alt varmes opp. Kvern over med noen gode drag med pepperkverna.
  • Nå er ratatouillen ferdig, du kan velge å servere varmt, slik den er, eller avkjøle ved å sette den i kjøleskapet og servere kalt, gjerne en dag eller to etter. Etter mitt syn er den aller best kald! I begge tilfeller dryppes en god olivenolje raust over før servering og serveringsfatet pyntes med friske basilikumblader.15
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s