Rein ytrefilet – gravet og grillet

IMG_5743Rennebumartnan pågår enda mens dette skrives fram til søndag 16. august (2015). Martnan er jo som de fleste vet av landets aller fremste innenfor kunsthåndtverk, det som kanskje færre har fått med seg er at det også er mye god lokalmat på Rennebumartnan. I år er det en egen mathage med salg av kortreiste råvarer av ypperste kvalitet.

Rørosrein er en flott leverandør av reinskjøtt – jeg valgte ytrefilet kalv, og siden Ola var på besøk, overlot jeg oppstart av IMG_4954tilberedningen til ham mens jeg var på dugnad – når jeg ankom kjøkkenet, var de to filetene fordelt: En godt i gang med hurtiggraving og resten marinert til grilling – og tilbehør til en felles tallerken godt i gang:

  • IMG_4958Graving av en ytrefilet ca 350-400 g: 1 ss salt, 1 ss sukker, 10 einebær knuses og noen drag med pepperkverna. Blandes med 2-3 ss aquevitt, alt gnis inn i fileten som legges i press i 2 timer.IMG_4968
  • Grilling, filet ca 350 g: Olas marinade er enkel- men: Salt, pepper, mørk sirup. Når alt annet er klart går fileten på grillen noen få minutt på sterk varme.
  • 10 banansjalottløk ble delt og stekt i panna med olje på sterk varme så rikelig med smør i lav varme. Over i ildfast form med ørlitt IMG_4961rødvinseddik og en ss sukker. Satt i stekeovn 120 grader i 15 minutt (Brukte dampovnen med 60% fuktighet – men damp er ikke nødvendig).
  • Ola hadde også funnet de godt gjemte russiske erterne: Nydelig tilbehør til vilt: Tilberedes som anvist på pakken: Bløtes i vann i to timer, tilsett salt og kokes med litt rødvin.IMG_4962
  • Kantareller ble plukket sist uke på Hestøya – enkelt og greit surret i smør.
  • Stappe med potet og persillerot, kokt mør og stappet med rikelig smør, salt pepper.
  • Alt på en tallerken, gravet filet i tynne skiver, grillet filet i posjonsdeler – det smaker utmerket IMG_4969(NB: løken var i farten forglemt i ovnen når bildet ble tatt (Her var det jo uvanlig mye tilbehør til meg å være, hadde jo denne gangen med skikkelig gourmethjelp!) – løken kom fram etter hvert…
  • Dette fortjente en god Burgundvin – i den fine augustkvelden ute på terrassen: Terroir Noble fra Vincent Girardin – god leverandør av både hvitt og rødt.IMG_4981
  • Desserten: friske jordbær – og siden urtehagen bugner av peppermynte, rikelig av den sammen med knust rugsprø – og sukker/fløte mmmm….IMG_5750
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s