Hel okseindrefilet på grillen

Hel oksefilet er jo en drøm å tilberede. På sommeren er det naturlig å ta den på grillen. Da er de viktigste å få en lav varme etter bruningen og å ha kontroll over kjernetemeraturen.

kjøttTilbered fileten ved å fjerne hinner. Stikk kniven under og skjær forsiktig fram mot den tykkeste delen. (Chataubrianden)

Så er det krydring/marinering. I dag har jeg brukt:

  • 5-6 fed hakket hvitløk
  • En liten neve hakket timian (Det jeg i dag hadde for hånden). Bland det sammen med ca 1/2-1 dl olivenolje.
  • Pepper er viktig, her kan mye forskjellig brukes, feks noen dråper tabasco, men i dag bruker jeg et par klyper av et stort glass med «picante» som jeg har hatt med fra Italia (Mild tørket cajenne).
  • Søtt og surt skal også med, jeg bruker denne gangen søt soyasaus (Ketjap Manis) og sitronsaus, ca en spiseskje av hver.
  • Salt, kanskje ei teskje.

Marineringen smøres inn på indrefileten. Jeg binder opp fileten slik

Indrefilet bundet opp for å bli jevntykk
Indrefilet bundet opp for å bli jevntykk

at den blir mer jevntykk – ved å brette den tynneste biten opp mot chataubrianten og snøre den sammen med en hyssing.

Så kan det hele stå en time i fat for å trekke marineringen, snu gjerne noen ganger og øs over marinade som ligger i fatet.

Deretter er det inn i grillen på full varme for en rask bruning. Følg godt med slik at det ikke blir flammer og svartbrening. Når den etter noen minutter ser bra ut slår du grillen ned på laveste varme, ev indirekte varme hvis du får til det. På mine Weber Q er det litt forskjellin: På 300-utgaven på hytta kan jeg slå av midtfeltet, på 200-utgaven hjemme er det bare å slå ned på

I grillrist
I grillrist

minimum. Men hovedsaken er å flytte fileten vekk fra grillrista. Jeg har en utrolig grei løsning for det med en Weber stekekurv som jeg legger kjøttet i, se bildet. Da «svever» kjøttstykket midt i grillen og blir pent og rolig stekt. Nå må steketermometeret inn i den tykkeste delen. NB: Pass på at termometerspissen står midt i et helt stykke, ikke i åpningen mellom de oppbundede stykkene. Etter min smak er fileten er ferdig når den når 55 grader.  Da tas den ut og pakkes inn i aluminiumsfolie. La gjerne ligge i 10 minutter før den skjæres opp i 1,5 cm skiver.

Her er tilbehøret dampkokte grønnsaker
Her er tilbehøret dampkokte grønnsaker

Grillet potet (Se denne) har du hatt inne i grillen samtidig med at du slo ned varmen, de kan sikkert ligge litt mer, og du regulerer varmenfor å få de passe. Annet grillet tilbehør kan du sikkert også ha med

hvis grillen er stor nok, sopp etc, eller grønnsaker på jernplata hvis grillen har det (Se grillede grønnsaker). Da gjenstår bare et trivelig bord og å nyte maten!

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s