Spagetti Bolognese

Bolognese kan du jo lage raskt ved å kjøpe et glass saus, men det blir ikke det jeg forbinder med skikkelig spagetti bolognese. Den beste bolognesen jeg har opplevd fikk jeg faktisk av alle plasser i verden i Portugal. Har prøvd å nærme meg den – nå føler jeg at det begynner å smake….

Når jeg gjør det fra bunnen av, krever det litt tid både til kutting og koking – så start gjerne 3-4 timer før servering! Det tar kanskje vel en halvtime å kutte opp og steke, og så setter du av ca 2-3 timer til koking….

IMG_2998-dokHer er ingredienesene jeg satser på. Når en ikke får tak i pancetta og kyllinglever får en bruke bacon og svinelever, tror det uansett er fint å ha med en svak innmatsmak.

Til en porsjon bolognese som skal mette fire personer (Eller to måltider for to) trenger du følgende:

Kjøttvarer, alt hakkes med en skap kniv (Da får du litt mer konsistens enn ved å bruke deig eller å kverne):

 • IMG_3008Ca 100 g bacon – eller  italienske tørket og saltet: pancetta
 • Ca 250 g svinekjøtt
 • Ca 250 g oksekjøtt
 • Ca 100 g svinelever – eller enda bedre hvis du får tak i kyllinglever

IMG_3001Grønsaker som også hakkes:

 • En stor gul løk
 • 1-2 gulerøtter
 • 1-2 selleristenger
 • Og selvsagt tomater, jeg er jo i gang med å hakke, derfor tar jeg 3-4 hg cherrytomater + 1 ss tomatpurre – du kan like gjerne bruke en boks hakket tomat.

Så trenges noen viktige smaker:IMG_3004

 • Godt med hakket oregano, 2-3 spiseskjeer
 • Rikelig raspet muskatt – en spiseskje
 • 3-4 hvitløksfed, finhakket
 • Salt og pepper som du smaker til med under vegs.

Før stekingen, gjør du klart det som trengs av væske:

 • 2 dl hvitvin
 • 2 dl melk
 • 3 dl buljong, jeg bruker en vanlig buljongterningIMG_3006

Nå er alt klart: Start med å surre bacon i panna, ikke la det bli hardstekt, bruk stekespaden til å få det over i gryta du skal bruke til IMG_3015koking,  la fettet være igjen i panna for stekingen av kjøttet og leveren, ta det porsjonsvis, og suppler med smør og olivenolje. Alt skal bli jevnt brunet, men ikke svidd. Så tar du de hakkede grønnsakene i stekepanna tilsvarende – la de få tydelig farge før de følger etter i gryta. Til slutt passer du på at panna ikke er for varm, hell på litt olivenolje før du legger i hvitløken – som surres, den skal ikke få farge, bare myknes.

Så kan du sette på varmen på gryta, tilsett muskaten og noen skikkelige drag med pepperkverna, og rør alt slik at krydderne setter seg i ingrediensene. Etter noen minutt tømmer du på hvitvinen og bringer det til oppkok. La vinen få trekke inn og fordampe med ganske sterk varme 3-4 minutt. Så kommer melka, da slår du ned varmen og lar det IMG_3021syde i  ca ti minutt til. Da er tida inne for tomatene og buljongen, bland sammen, ha på lokk og la det småkoke/syde på helt lav varme i 2-3 timer. Gryta klarer seg selv, men du kan jo følge med om den ser passe bløtt ut – dersom du vil fordampe mer kan du lette på lokket. På slutten salter du, kanskje en tesje – alt etter hvor salt buljongen er, og smaker ev til med mer pepper.

Da er det bare å klargjøre spagetti al dente, gjerne båndspagetti, og viktig: Rikelig med nyrevet parmesan! – og et dryss oregano på toppen.IMG_3025

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s