Coq au vin

IMG_5642Har lenge hatt lyst til å lage coq au vin, nå ble det en anledning, og jeg ble ikke skuffet! Coq au vin er en smaksbombe som gir kjempefonøyde gjester. Retten er heller ikke vanskelig å tilberede, men det tar litt tid.

Utfordring en var å prøve å få tak i en hane. Lyktes ikke med det, men satset på «gammel fugl», det ble en gourmethøne på 3 kg fra frysedisken på Bunnpris Elgeseter – den funket helt fint!

 • Høna på 3 kg gir utgangspunt for ei gryte til 8 personer.
 • En dag før måltidet deles høna IMG_5644opp i passelige biter med bein, greit å ha ei lita kjøttøks, da går det i en fei.
 • Kjøttbitene legges i ei gryte som fylles opp med 1 1/2 fl rødvin. Valgte en Barbera Silencizio (107 IMG_5648kr) etter anbefaling på polet. Ta også med noen kvaster frisk timian, 5-6 fed hakket hvitløk og 3-4 laurbærblad. Rør det sammen, legg på lokk og la stå kjølig til neste dag.
 • Start neste dag  minst fire timer før servering med å dele opp ca 500 g bacon i terninger som stekes. Legg den stekte baconen til side og la fettet ligge igjen i stekepanna.
 • Løft ut hønekjøttet fra rødvinsdressingen med ei hullsleiv. Rull IMG_5655hver bit i melblanding med salt/pepper og stek alle bitene porsjonsvis  i stekepanna, suppler med smør og rapsolje slik at du hele tiden har nok fett i panna.
 • Samtidig kan du koke opp 2 liter kraft. jeg bruker 2 ss oksefond og 4 ss kyllingfond til to liter vann. Sil av krydderet fra rødvinsmarinaden og bland rødvinen med krafta. Sett det hele i kok. Hakk et par ss timian og 4-6 fed hvitløk, hvitløken surres på lav varme med olivenolje, har det i gryta sammen med et par laurbærblad.
 • Når alt er ferdigstekt har du de brunede hønebitene, baconen og IMG_5658fond/rødvin sammen i en stor gryte med lokk som kan settes i stekeovn, jeg bruker Mieles gourmetpanne. Når det koker settes den i stekeovnen med lokk, 140 grader over/undervarme. La den stå å surre i 2 1/2 time.
 • Mens høna er i ovnen deles 5 store gulrøtter og 5 selleristilker i grove biter. To nett sjalottløk renskes og  10-20 aromasopp deles opp.  Brun sjalottløken lett i smør/rapsolje og soppen med litt lavere varme i olivenolje.IMG_5662
 • Ta gryta ut av ovnen, sett ned temperaturen til 90 grader. Fisk opp kjøtt og bacon i ei ovnspappe og sett det tilbake i ovnen (Har du dampovn så bruk gjerne 60% fuktighet).
 • Den resterende sausen settes til nedkoking på komfyren. Pass på varmen slik at sausen ikke brennes, rør av og til for å sjekke. Du kan nå ha i gulrota, sellerien og sjalottløken (trenger minst 15-20 minutt for å bli mør). Når sausen er passe tyktflytende tar du kjøttet og baconen tilbake i gryta og det er klart til servering. Sjekk salt/pepper – jeg trengte ikke å krydre mer enn det som allerede var der – det er masse og kraftig smak! Strø rikelig med hakket persille på toppen.
 • Server med kokt potet – drikkevinen bør jo være fransk, jeg satset (etter rådføring med polet) på en Beaujolais som likevel har litt fylde og fruktighet : L´Ancien Beaujolais 2014.IMG_5669 (1)
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s