Keftedes

Når vi er på en ny plass i Hellas, går det ikke mange måltider før vi må teste om den lokale keftedesen er god – og det er de som regel! Da er nesten helt sikkert resten av maten også bra….

IMG_2507_dokNår det nå er lammetid finner du lammekjøttdeig i butikkdisken, det er det beste råstoffet, fettet gir saftighet. Så er det krydderiene som skal gi særpreget. Her ser du ingrediensene som jeg satser på, til to personer skal dette være rikelig:

Fyll en stor morter med:

  • 2 spiseskjeer hakket ingefær
  • 2-3 fed hvitløk
  • 1 teskje grovsalt, 5-10 hele sorte pepper, en god klype tørket chiliflak (picante) ev litt mer svartpepper dersom du ikke har, 1 teskje hele korianderfrø og 1 teskje sennepsfrø – de hele IMG_2509_dokkrydderene hjelper til med knusingen av hvitløken og ingefæren i morteren. Når alt er godt moset sammen, fortsetter du å ha i morteren:
  • 1 skalk sukkerkavring – eller tilsvarende griljermel
  • En god neve grønt, her bruker jeg bladpersille og timian. Knus på nytt sammen i morteren. Tilsett 1 teskje malt spisskummen, 1 teskje malt kanel sammen med 1 spiseskje olivenolje. Røres sammen.
  • IMG_2511_dokTøm innholdet i morteren over i en kumme sammen med 400 g lammekjøttdeig og ett egg, bruk fingrene og bland godt sammen. Så er det bare å ta en passelig slump av deigen i hånda og rulle det sammen til jevne kuler.
  • Kjøttkakene brunes kontrollert på bra varme i stekepanne med IMG_2513_dok  IMG_2518_dokolje (rapsolje for steking). Når de er fint stekt, helles de over i en stekeform sammen med fettet og etterstekes ca 15 minutt i stekovnen på 150 °C.

Skal retten bli helgresk, så bør du la den følge med tzatziki, gresk salat og stekt potet. denne gangen beholdt jeg bare potetene, og

Keftedesene slår følge med poteten i ovnen, poteten har hatt sterkere varme i starten.
Keftedesene slår følge med poteten i ovnen, poteten har hatt sterkere varme i starten.

prøvde en cross-over med skikkelige norske dampkokte grønnsaker. Gulrot, kålrot, fenikkel og rosenkål…. Gikk greit selv om rosenkålen nok var på grensen, ble bedre (mildere) når jeg delte dem i to og smørte snittflatene godt med smør.

IMG_2516_dok

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s