Lutefisk i dampovn

6
Her er 1. runde servert og 2. servering ute av ovnen.

Lutefisk lages aller enklest i dampovn, det er en ren forglemmelse at jeg ikke har lagt ut dette tidligere. Og den store fordelen er at kokingen bare tar 15-20 minutt – det betyr at du bare tar med nok fisk til første servering i første koking, andre servering settes inn når vi går til bords, slik at du til hver servering kan sette fram rykende fersk lutefisk. Her er det enkelt å ivareta at det er gjestene som venter på fisken og ikke fisken som venter på gjestene. Og for meg er det viktig at lutefisken kommer etter ribba i jula – det skal være ribbefett med til lutefisken!

Start tilberedningen 1-2 timer før måltidet. Jeg skjærer lutefisken opp i passende biter, legger dem utover på ei stekeplate og salter godt over. Beregn ca 1/2 kg lutefisk per person. Bruk vel ei toppet spiseskje salt for hver kg lutefisk og prøv å få det jevnest mulig utover, blir det klumper så fordel forsiktig – jeg skyller ikke av saltet før jeg setter inn fisken, derfor er det greit at saltet er jevnt fordelt.

Før dampkokingen legges stykkene over i perforerte former for dampovn, tilpass at det blir nok i hver form til en servering.

  • 3Gjør klar dampovnen på forhånd slik at den er ferdig oppvarmet med 100 grader dampkoking.
  • Sett ei tett panne nederst i ovnen for å samle opp væske og sett så lutefisken midt i ovnen i den perforerte formen. la det stå i inntil ca 20 minutt – det er jo en annen fordel med dampkoking at du kan følge med fisken hele tiden, pass på å ta den ut når den flaker seg passelig fint og at den ikke går i oppløsning.

    2
    Her er potet, ertestuing, ribbefett og bacon i beredskap…
  • Så har du selvsagt sørget for at alt tilbehøret er på plass samtidig med fisken. Her er det mange oppfatninger, men jeg har det ganske klart: Bacon, erterstuing, mandelpotet, assortert sennep, ei god pepperkvern på bordet, og som nevnt over: Ribbefett.
  • Jeg har skrevet flere plasser i bloggen at det er bare en feil du kan gjøre med bacon: At du tar for lite – men det er en annen viktig regel at baconen skjæres i passe strimler og surres sakte på middels varme – det tar sikkert minst like lang tid som kokingen av fisken. Jeg strimler vel 150 g bacon per person (ca 4×4 mm). Ei stor gourmetpanne er ideell for å klargjøre større porsjoner.
Reklame

2 tanker om “Lutefisk i dampovn”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s