Biff tartar

Biff tartar dukker opp fra glemselen som mulig rett med jevne mellomrom. Et høydepunkt med tartar hadde jeg på en «studietur» for noen tiår siden som hadde en av overnattingene på daværende SAS-hotell i Oslo. Mulig jeg må ta hovedskylda for at kvelden etter midnatt en gang endte med biff tartar på roomservice…. Kanskje var vi 8-10 personer inne på et par dobbeltrom. Det var nok en debut med råe ingredienser for de fleste, men opptil flere var enig med meg om at dette er skikkelig godt! Og så er biff tartar jo enkelt og kjapp å tilberede.

  • Beregn ca 150 g storfekjøtt per person. IMG_2551Unngå fett, mørbrad eller ytrefilet er greie stykker.
  • Hold deg unna malt kjøtt, det blir best når du snitter/hakker selv med skarp kniv. Skjær først tynne skiver, så på tvers en veg og så 90 grader motsatt.
  • Jeg blander inn litt finhakket sjalottløk, ei lita ts per posjon.
  • Form hver tartar til en rund kake, la den ha litt grop i midten.
  • Skjær tynne ringer av rødløk,  la de ytre ringene være hel og legg dem slik at de omringer gropa. Restene hakker du opp og legger til side.
  • Knekk et egg for hver tartar og skill plommen – som legges hel forsiktig i gropa. (Lager du små tartarer – 50-100 g kjøtt som en liten forrett – kan du prøve å få tak i vaktelegg som har mye mindre plomme, da kan hønseegget bli litt dominerende)IMG_2549
  • Kapers hører med, jeg friterer dem denne gangen, da blir det litt krispy salt smak. Varm opp litt solsikkeolje, ca 1 cm opp i en liten kasserolle og varm opp til det er så varmt at det syder rundt ei tresleiv, da kan du ha oppi vel en ts kapers per person, følg med til de endrer fasong (popper opp) da er de fedig og fiskes opp med ei hullsleiv over på et kjøkkenpapir. Strø dem så over tartarene sammen med  hakket persille og rødløken som du har hakket opp.
  • Da er det  bare å servere, sett fram ei god pepperkvern og flaksalt slik at alle kan krydre som de ønsker – godt med pepper er et must! Mange bruker hakket syltet agurk og/eller rødbeter, og noen bruker sennep – jeg anbefaler å la være, la kjøttsmaken eggeplommen, løken og pepperen være de rene smakene alene.IMG_2552
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s