Den fattige gastronoms løksuppe

Skaffet meg i unge år ei lita kokebok som ga mye inspirasjon til en gryende matinteresse: «Den fattige gastronoms festbok». En oppskrift som jeg stadig bruker er fransk løksuppe. Har prøvd mer avanserte oppskrifter, men denne enkle løksuppa står seg, det enkleste kan faktisk noen ganger være det beste!

  • Finn fram ei gjerne litt vid jerngryte som tåler å settes i IMG_1222stekovnen. Stekovnen kan du like godt med en gang sette på topp varme: 250-280 °C.
  • Det skal overraskende mye løk til – 1,5-2 store gule løk per person. Skjæres i ganske tynne skiver – dette er egentlig den største jobben. Løken surres i rikelig smør og olivenolje, la den bli mør og blank og gjerne med litt farge, men absolutt ikke brunstekt. Lager du til flere kan du fordele stekingen både i gryta og stekepanne(r).IMG_1224
  • Kok samtidig opp buljong i egen gryte, ca 0,5 liter buljong per person. Jeg bruker ganske enkelt vanlige buljongterninger.
  • All løken samles i jerngryta og buljongen helles over, la koke i minst 15 minutter.
  • Mens suppa koker tar du en loffskive per person som du gnir ned i en tallerken med olivenolje slik at sidene blir mettet med olje. Skivene steker  i stekepanne – følg med, de skal bli gylden, men ikke brent. Legg de til side.
  • Så skal vi ha en litt kraftig hvitost, i dag bruker jeg den jeg har, vellagret norvegia, ca 1/2 dl revet ost per person. Press ca 1/2 IMG_1235fed hvitløk per person i hvitløspresse over osten, rør ost og hvitløk sammen.
  • Når suppa er ferdig kokt kan du smake og ev. ha i litt salt, avhenger av buljongens saltinnhold. La sødmen fra løken og saltsmaken balansere….
  • Til slutt legger du loffskivene på toppen av gryta og strør ost IMG_1236med hvitløk oppå. Hele gryta går inn i den varme stekovnen – høyest mulig slik at osten gratineres og får litt gyldenhet. Etter kanskje 5 minutter – pass på! – er suppa sikkert klar for servering.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s