Pizza – så langt….

Når det gjelder pizza er jeg fortsatt under opplæring, fra at jeg har laget store stekeovnsformer med høy, porøs bunn og masse fyll, til nå å prøve å få til de italienske med tynn bunn. Har kommet et stykke videre etter at jeg anskaffet meg steinplate både for grillen og i ovnen. Her er de siste erfaringene:

BUNNEN
Den skal være tynn/ganske sprø og gjerne boble opp i kanten (og bli litt svart) når den stekes. Mari lærte meg flere triks på hytta i sommer, som jeg har tatt i bruk. Det aller viktigste er: Elt, elt, elt…. – og dropp olje i deigen:

 • Bland og elt lett ca 3 deler hvetemel med en del vann, vent med gjæra. Ca 3 dl/1dl per pizza (rund ca 30 cm diameter) du skal lage, tre slike pizzaer til fire personer er OK – matematikken tilsier at det blir det 9 dl mel og 3 dl vann.
 • Så tar du ørlite vanlig gjær, 10 g er nok, og bland den med det saltet du skal ha i, 1-2 teskjeer hvis du startet med 9 dl mel. Gjæra blir da helt flytende, lag ei dolp i deigklompen mens den ligger i bollen og tøm gjærsuppa oppi, så elter du forsiktig slik at de flytende gjæra absorberes inn.
 • Så er det å ta deigen ut på benken sammen med en liten haug mel IMG_2199og elte i veg: Puff inn litt mel slik at det ikke er vått, og elt, tilfør mel i eltinga etter behov, med la deigen forbli smidig. Ha tålmodighet, det må eltes leeeenge, foreslår 5-15 min, alt etter utholdenhet. Det er egentlig ganske koselig!
 • Legg deigen tilbake i bollen og legg et kjøkkenhåndkle over, la stå en time eller to på husets luneste sted, da skal  den være bra hevet.
 • Del opp i så mange pizzaer du skal ha og form hver del mest mulig rund, så bruker jeg kjevle for å få den tynn nok – og rund… men god fasong er vel ikke så viktig? Viktigere å få den tynn, bare noen få mm. Jeg bruker en stor pizzaspade i stål (Weber sin, trespader har jeg gitt opp….) For lagring/etterheving flytter jeg bunnen over på et bakepapir, da er den lett å håndtere videre – proffer gjør sikkert mye annerledes, men….

TOMATSAUS TIL PIZZA

IMG_2207
Indigridiensene klar på forhånd – en meget god regel på kjøkkenet – som jeg prøver å etterleve….

Her lager jeg sausen med en boks hermetisk cherrytomat, vanlig hermetisk hakket tomat går greit. Med en boks har du nok til 3-4 personer:

 • Hakk 4-5 fed hvitløk og 1-2 sjalottløk. Surr dem forsiktig i dyp stekepanne 1-2 minutt i en god slump olje (1-2 ss), ikke la bli brunt.
 • Hell så på boksen med tomat, har du noen friske tomater, så hakk dem gjerne og ta dem med. Evt. én ss tomatpure.
 • Fyll etter med litt hvitvin, 1-2 dl.
 • 1 ts salt, noen gode drag med pepperkverna, eller som jeg: italiensk picante (mild cajenne) – og en klype tørket oregano.
 • La det koke rolig inn til en tykk saus, tar kanskje ca 10 min.

FYLL OG OST:

Her er det mye å velge i, kunsten er å begrense seg, har jeg lært etter hvert. Den aller enkleste jeg kan fikk jeg fra en pasient på St.Olav en gang jeg var en snartur innom: Dropp tomatsausen, legg bare tynne epleskiver og blåmuggost rett på bunnen og så inn i ovnen. Det er kjempegodt! Men denne gangen har vi jo tomatsausen klar, så da har jeg et par forslag:

 • En favoritt hos meg er ansjos. Nå i august fant jeg en juleansjosboks i kjelleren (!), ingen problem å bruke den. Et must til
  IMG_2221
  Det går an å få ferdigrenset, men…. og det er nok ikke ekte ansjos, Ola er nøye med at dette er brisling!

  ansjosen for meg er oliven – svart eller grønn (salt og salt, men likevel). Det finnes  veldig mye usmakelig oliven i butikkhyllene, det er vanskelig å se hva som er bra. Jeg har erfart at alle som er økologisk er helt OK, så gå etter det.  Finner du fersk mozarella er det flott å skive den tynt og legge utover, spe eventuelt på med litt cheddar eller annen egnet smakfull, fast ost – det tar sekunder å raspe opp ost selv, ikke kjøp ferdigraspet!

 • En annen favoritt er tynn spekeskinke, gjerne Strandaskinke. Samme osteforslag her. Og hvis du vil, kan du variere/supplere med blåmuggost. På denne pizzaen MÅ du fylle den på toppen med basilikum etter at den er ute av ovnen, vær raus!

STEKINGEN:

 Jeg har pizzastein i ovnen og på grillen. Den må varmes opp godt før du begynner. Automatikkprogrammet på Miele-ovnen legger opp til «varmluft pluss» for pizza, men jIMG_2238eg velger å gå manuelt med bare over og undervarme på full guffe, dvs. 275 grader.  Pizzaene lar du ligge på bakepapiret når du setter den inn, ut kan du ta den enkelt direkte med pizzaspaden – og så kvitte deg med bakepapiret. Følg med, den er ferdig etter 7-8 minutt, kanskje før….

Grete legger på basillikum, da vet jeg det blir rikelig!
Grete legger på basillikum, da vet jeg det blir rikelig!

På grillen, Weber 300, er det også full guffe før pizzaen legges inn.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s