Gresk lammegryte med sitron

Minnes enda en dag på på en av øyene i Hellas for rundt 20 år siden, det sprutregnet og var lunsjtid. Vi kom oss inn på første og beste taverna, hele familien var med, og det ble bestilt lammegfrikasé med sitron. Alle, ikke minst de yngste, var enig om at dette var noe av det beste vi hadde smakt. Siden har jeg med vekslende hell prøvd å finne nøkkelen til å lage tilsvarende, har ikke lyktes. Når jeg nå oppdaget IMG_5380at «Munter mat» med de to danske brødrene hadde en versjon med egg i sausen, ble jeg inspirert til et nytt forsøk – det kunne jo bli litt frikasé-aktig. …og det ble kjempegodt, men jeg søker fortsatt etter den ultimate gryta.

Til 4 personer bruker jeg en lammebog på ca 1,3 kg, bruker selvsagt det økologiske lammet fra Jøldalen som jeg kjøpte i høst:IMG_5373

  • Beinet ut kjøttet og skar i litt store terninger som jeg saltet og pepret.
  • Beina delte jeg opp og kokte kraft (Tok med et par andre kraftbein): Brun bena og ha i 1 liter vann, brun også grønnsaker: 1/2 løk, en gulrot, litt kålrot og bladspissene fra purrene som jeg kommer tilbake til under. Kok opp og skum av, la surre/småkoke minst en time. Sil av, du trenger 1/2 l kraft, så enten kok inn eller tilsett vann.
  • Brun kjøtterningene i 50 g smør i panne.IMG_5381     IMG_5385  
  • 2 bunter vårløk og 2 purrer deles i 3 cm lange biter, purrebitene  deles så på langs. Brunes sammen med kjøttet før alt tas over i ei gryte. Ha så i 50 g smør  i gryta sammen med kraft (1/2 liter), 10 pepperkorn og et laurbærblad. Kok opp og la surre/småkoke i 40 minutt. Smak på krafta og tilpass med salt/pepper.IMG_5387
  • Rasp det gule av skallet på en sitron, press så ut safta i en egen kopp.
  • Kutt en hjertesalat grovt og legg klart sammen med en bunt dill som du hakker.
  • Gjør klar eggeblanding: 4 eggeplommer og 2 hele egg røres sammen.
  • Når gryta er feridigkokt, heller du av 3 dl av krafta for saus: Ta ei ny gryte og smelt 50 g smør som røres sammen med 1 ss hvetemel, spe så med de 3 dl med kraft til du får en ikke for tykk IMG_5389saus. Sett den av ovnen slik at det ikke på noen måte koker, sjekk om salt/pepper er OK. Så har du i sitronskallet og i første omgang ca halvparten av sitronsafta. Smak og øk på med sitron til du får passe, men ikke intens sitronsmak. Jeg brukte 2/3 av safta fra en sitron. Da kan du helle i eggeblandingen samtidig som du visper kraftig. Det blir en ganske luftig saus.IMG_5391 
  • Ta kjøttgryta av plata og tilsett 300 g selskapserter. Pass på at den absolutt ikke koker før du rører inn eggesausen. Rør også inn hjertesalaten og halvparten av dillen. Resten av dillen på toppen til pynt.
  • Server med kokt potet.IMG_5392
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s