Bacalao

IMG_3654Bacalao er en gjenganger som festmat hos oss. Det er enkel tilberedning, det vanskeligste er egentlig å huske å legge klippfisken i vann dagen før. Og nå får du jo tak i flotte klippfiskfileter i alle dagligvarebutikker, slik var det ikke for noen ti-år siden…

I den håndskrevne oppskriften jeg har (min håndskrift) står det Jahn Ottos Bacalao, husker ikke helt hvorfor, men når jeg googler får jeg svaret: Johansen har en gitt ut ei bok om bacalao mm. som sikkert er kilden. Men her er bacalaoen slik jeg lager den:

 • IMG_3662Det trengs ca 1,5 kg utvannet klippfisk til 4 personer – dvs ca 1 kg tørr klippfisk. – skjæres i passe biter, fine fileter skærer du i skiver: For en flott råvare!
 • Ca 1 kg løk skjært i skiver
 • 1,5 kg potet i skiver
 • En boks hermetisk hel tomat, legg dem hel i gryta, bruk også laken
 • 3 ss tomatpure
 • 250 g assortert oliven, velg gjerne økologiske – de er gode
 • 2-3 fed hvitløk, grovhakket
 • 3-4 spanske pepper, å få riktig mengde pepper er viktig, det er IMG_3658de tørkede, små som du får i pose du skal bruke. Knus dem lett med fingrene når du sprer dem utover oppi gryta – og skyll fingrene godt med en gang! Krise hvis du gnir deg i øynene eller i andre organer!
 • Alle disse ingerdiensene legges lagvis i ei stor gryteIMG_3664
 • 4 dl olivenolje varmes opp i egen kasserolle til den er kokende. NB: Pass opp, det kan plutselig sprute ut glovarm olje. Har hørt noen si at den skal bli så varm at det kommer blå røyk, men mitt råd er å gi seg i tide…. olivenolje tåler jo heller ikke så stor varme.
 • Poenget med den varme oljen er at når du heller den over IMG_3667ingrediensene i bacalaogryta så freses de – du kan høre lyden.
 • Bacalaoen kokes forsiktig med lokk i  ca 1 1/2 time. Ikke rør, men du kan gjerne riste litt på gryta, ev lirke litt med en stekespade så det ikke fester seg i bunnen. Da er det bare den IMG_3669spanske eller portugisiske rødvinen som mangler. (Men ikke prøv å bestille baccalao i Portugal – da kan alt annet den det som  er omtalt her komme på bordet.)
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s