Rein mørbrad, SousVide-tilberedt i dampovn

Ola har gitt meg svært gode smakebiter på kjøtt ordnet med  SousVide – teknikken som tidligere var forbeholdt restauranter: Matvarene vakumeres og holdes i vannbad med eksakt ønsket kjernetemperatur i mange timer. Da oppnås minst to gevinster: Alt får rett kjernetemperatur, og kjøttet blir svært mørt fordi «langstekingen» smelter kjøttvevet.   Nå er det kommet SousVide-maskiner som kan brukes i vanlige husholdninger for noen tusenlapper, uansett litt voldsomt syntes jeg. Men da jeg fant ut at også en dampovn gjør nytten, ble jeg fristet til å kjøpe en vakumeringsmaskin for å prøve – vakumering er jo lurt til så mangt….

IMG_3036dokFørste test ble gjort med et par stykker rein mørbrad, flotte råvarer fra Rennebu! Stykkene var av ulik størrelse, noe som ville vært en utfordring ved vanlig tilberedning, men etter sigende ikke med SousVide, da skal jo alt bli like varmt og like saftig.

  • Med Sous-Vide krydrer du på forhånd, men fordi det blir liggende i timer i vakum bør en være litt forsiktig, smakene framheves – og det høres jo flott ut. Til 0,5 kg rein mørbrad fylte jeg morteren med en liten ts hel sort pepper, 1 ts grovsalt, 6-7 enebær, noen blader tørket salvie og et stort fed hvitløk. Knuste alt og fordelte over kjøttet. (Det viste seg å være passe mengde….)
  • IMG_3039dokSå var det å prøve vakumeringsmaskina for første gang – svitsj og blinkende lys – så var posen klargjort.
  • Dampovnen ble stilt på dampkoking 53 grader (Sett et par-tre grader lavere temperatur når du IMG_3043dokbruker dampovn sa de jeg snakket med i SousVide-butikken i Mathallen i Oslo). Fordi det var åtte timer til middagstid – så stilte jeg inn det….IMG_3046dok
  • Tilbehør må jo til. En halv time før servering gikk det en form med pasternakk, sjarlottløk og paprika, blandet med olivenolje og salt/pepper inn i den vanlige ovnen.
  • Med stor spenning ble vakumposen åpnet etter åtte timer – og først da kom det godlukt i huset! IMG_3051dokHadde lest meg opp på at det var greit å brune kjøttet til slutt: Lot stekepanna med rapsolje/smør være helt brennvarm når jeg svitsjet kjøttet ett minutt eller så på hver side
  • Så kom den store spenningen når kjøtte ble skjært opp: Det ble IMG_3056doksupert: Perfekt rosa gjennom det hele – og det lille stykket akkurat like perfekt som det store! Utrolig saftig og mørt – og alle kryddersmakene kom til sin rett uten å overta. Dette skal prøves ut videre!!
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s