Lammeform med ansjos

9Dette er en rett hvor saltingen kommer fra salt ansjos som moses. Det bør brukes skikkelig ansjos som du finner på velassorterte matforretninger – eventuelt sardeller, ikke juleansjos denne gangen. Lammet og ansjosen gir gode smaker som møter hverandre på en fin måte, sammen med rikelig med oliven.  Mengdene under er til fire personer:

  • Start med å ordne sausen: To løk og ca en halv hvitløk hakkes. Ha 1-2 ss smør og 1-2 2ss olivenolje i ei gryte på moderat varme og surr først løken noen minutt, ta med hvitløken på slutten. Fyll på 2 dl rødvin og en boks med hakket tomat. Hakk rikelig med oregano, rosmarin og kruspersille som has i gryta. Ta så noen skikkelige drag med kvernet pepper. La sausen stå å surre mens du ordner kjøttet:
  • Ca 800 g lammekjøtt med bein (fårikålkjøtt) deles opp i mindre stykker. Brun kjøttet 3porsjonsvis i panne med smør. Ha kjøttet over i en bolle og dryss over med 1-2 ss hvetemel og ta noen drag med pepperkverna her også. Bland godt slik at mel og pepper fordeler seg på kjøttet.
  • Sett stekovnen på 160 grader over/undervarme. Skal du bruke keramisk form slik som jeg, er det greit å varme den 5opp i ovnen først. Fyll opp forma med sausen fra gryta og bland i lammekjøttet. Formen bør ikke være større enn at sausen dekker kjøttet. Sett på lokk og la formen stå i ovnen 1 1/2 time. Sjekk innimellom at det syder passelig i forma – det skal ikke fosskoke. reguler eventuelt temperaturen.
  • Når det gjenstår en halvtime blander du i 2 dl sorte oliven med stein med resten i forma.
  • Gjør klar ansjosen før retten har kokt ferdig: 6Mos ca 10 ansjosfileter med gaffel. Når forma tas ut av ovnen blander du i ansjosmassen sammen med 1 ss rødvinseddik. Smak om det er passe salt – ta ev litt flere ansjos om nødvendig. Strø litt hakket persille på toppen.
  • Server med kokt mandelpotet.7
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s