Limousine indrefilet med Råblå

Limosin indrefilet er stor og supermør – ideell til denne retten. Det beste limosinkjøttet får jeg i Rennebu, leverandøren er Trollheimen, med tilhold på gården Svengård på Nerskogen. Du finner produktene i Jokerbutikken rett nedenfor gården. Jeg bruker også en blåmuggost fra Rennebu, Råblå fra Grindal ysteri. Her produseres det fantastisk god ost, kyndig utviklet av Ragnhild og Turid Nordbø. De har åpent onsdag og fredag ettermiddag, gården Jelan ligger rett nord for krysset til Nerskogen.

  • Del fileten opp i 200 grams stykker og form dem til ved å presse kontrollert med håndfrata til ca 3 cm tykke biffer. Til så mørt kjøtt trengs ingen kjøttbanker!
  • Skjær så 2 mm tykke skiver av blåmuggosten. Råblå er så fast at   IMG_2548 dok  IMG_2564 dokskivene blir lett å håndtere. Løsner det noe av osten når du skjærer, gjør ikke det noe, du skal ha en slump også til sausen. Form skivene slik at de har størrelse litt mindre enn biffene.
  • Så skal osteskivene inn i biffene. Hold biffene lett med den ene hånda og skjær med en spiss filetkniv en ”lomme” horisontalt midt i biffen, ikke skjær større åpning enn du må, du får til å dreie kniven slik at rommet inni blir mer romslig. Prøv å unngå å skjære gjennom. Så skal blåmuggostskiva forsiktig inn i lomma, og du avslutter med å klemme hele biffen pent sammen. Kvern godtIMG_2576 dok med pepper på begge sider.
  • Ha høy varme i stekepanna og bruk rapsolje for steking sammen med en klatt smør. Stek biffene 2-3 minutt på hver side, alt etter hvor rød du vil ha dem, men samtidig må de være litt varm gjennom slik at osten blir bløt. Ta over i et oppvarmet fat salte begge sidene og legg aluminiumsfolie over. La dem hvile noen minutt mens du ordner sausen.IMG_2588 dok
  • Kok ut stekepanna med en slump vin, (1 dl til tre biffer) som regel bruker jeg av rødvinen som selvsagt skal med til et slikt festmåltid, men har du en sherry eller lignende er det helt topp. Ta en halv buljongterning oppi og start røringen så den løser seg opp sammen med vinen og stekerestene i panna. Så har du i en liten spiseskje med blåmuggost og 1-2 spiseskjeer creme fraiche, rør videre med lav varme til osten har løst seg opp og alt er godt blandet.
  • Tilbehøret er ovnsstekte mandelpotet fra Nerskogen (Kjøpes på Jokern der): Del mandelpotetene i to, ha de i en ildfast form, hell på olivenolje og kvern godt med pepper og salt over. Så røres alt IMG_2591 doksammen slik at olje og krydder dekker alle sider av potetene. Sett inn i stekeovn med omluftsgrill 200 °C en knapp halvtime, snu potetene en par ganger under vegs med en stekespade. I tillegg dampkokte grønnsaker – gulerota er fra gården Jelan på Grindal, der hvor ysteriet ligger.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s