Søtpotetbrød fra Madeira

1Hadde for noen tid siden et fint opphold på Madeira. Blant det som imponerte var også
maten. Til mange retter, og gjerne før maten, kom det ofte et spesielt smakfullt brød. En dag hadde vi en lang tur langs levadaene – også gjennom en trang tunnel – 10-15 minutts gange med lyset fra mobilen som hjelp.3Turen endte like etter på en ganske øde restaurant: a Gouvernanta. Vi fikk nydelig klippfisk – som jeg har en versjon av på bloggen, og også her kom det gode brødet. Jeg våget meg frampå om hvordan brødet ble laget, og fikk den overraskende opplysningen om at det var basert på søtpotet. Det endte opp med en lapp fra den velvillige guvernanten. Den var selvsagt på portugisisk, men ved hjelp av google translate har jeg fått til fine brød her hjemme i gamlelandet:

5

  • 400 g søtpotet skjæres i skiver og kokes mør. Sil av poteten og behold kokevannet.
  • Mos søtpoteten med stavmikser eller blender.
  • Tilsett 1 kg hvetemel, 1/2 liter vann, 2 ts salt og 25 g gjær. Kokevannet kan brukes, men da må det være kjølt ned slik at gjæra ikke drepes.
  • Elt alt godt 5-10 minutt. Ha det over i en bolle med plastfolie over, som settes lunt en time slik at det er hevet godt.7
  • Del den hevede deigen i fire eller sekst, alt etter hvor store brød du ønsker, rull delene ut til passelige runde, litt flate brød.
  • Settes i stekeovn på 220 grader, ca 30 minutt. Følg med så de blir passe stekt
  • Server dem helst mens de er varm og fersk, og gjerne med hvitløkssmør. Men det går også fint å fryse dem. Tin og varm opp før måltidet.8
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s