Pizza på løpende bånd

IMG_5617Har fått såpass dreis på pizza slik jeg vil ha den, at nå går det unna slik at ferske pizzaer kommer med 10 minutters mellomrom ut fra ovnen når det er mange munner å mette… det gjelder å ha logistikken rimelig klar på forhånd, da får også kokken delta fullt ut i måltidet.

  • Starten er rolig nok – å gjøre klar deigen noen timer før måltidet. Det dreier seg om tre deler mel og en del vann, til  3-4 personer er tre pizzaer passelig. Da bruker jeg 9 dl pizzamel , det finnes flere typer, jeg føler meg trygg når det har betegnelsen «tipo 00». Ha melet i en romslig kumme sammen med 3 dl lunkent vann, bland sammen og ta det over på benken og elt et minutt, ha med en neve mel på benken som du ev elter i hvis det er for bløtt. Ta så ca 10-20 g vanlig gjær på et fat sammen med en toppet ts salt, bruk en gaffel og gni det sammen til gjæren smelter. Ordne så deigen som et trau og hell gjærsuppa oppi, brett deigen over og start videre elting, først forsiktig – det som renner ut eltes inn. Etter hvert kan du elte skikkelig, bruk litt mel fra benken. Elt minst 5 minutter – før orket jeg opp til 15 minutt, det er nok ikke nødvendig… Sett deigen lunt og la den heve til det dobbelte.
  • Del den hevede deigen i tre deler (en del for hver 3 dl mel duIMG_5590 startet med). Press ut hver del til en mest mulig rund leiv, så fortsetter du med kjevle til du får en tynn rund bunn. Fortsett å bruke litt mel om nødvendig, så løfter du forsiktig bunnene over på et bakepapir, da kan du flytte dem lett med en pizzaspade uten at det klistrer. La bunnene hvile på en lun plass – hva har vi gulvvarme til hvis det ikke er til dette, bakepapiret gjør at det er helt renslig! Jeg har hatt opptil seks pizzabunner samtidig utover gulvet.
  • Nå må du sette på stekovnen på høy varme, minst en halvtime før stekingen starter. Bruker 250 grader over/undervarme. Jeg har en pizzastein og anbefaler det sterkt. Legg den på rista i ovnen langt ned i ovnsrommet.
  • Da er tiden inne for å ordne IMG_5595tomatsaus og klargjør topping, få alt du skal bruke ut på benken, så går det effektivt i fortsettelsen. Sausen starter med 3 sjalottløk som hakkes grovt og surres i rikelig olivenolje, hold varmen i panna moderat. Så hakkes 4-5 fed hvitløk som surres med noen minutt, pass på at det ikke svis. Så helles en boks med hakket tomat og et par ss tomatpure i panna og rør mens det kommer til koking. Ha i en ts salt og noen klyper med tørket chili (itaiensk picante) alt etter hvor sterk den er. Jeg bruker helst tørket oregano i sausen, men frisk går selvsagt også. Har du en liten kopp hvitvin gir det sausen enda litt bedre. Smak på sausen, ønsker du sødme kan du ta med litt sukker, jeg tar en ts. Nå lar du sausen stå å surre i 10-20 minutt, til den er passe tykk.
  • 1: Pizza med ansjos og kapers: Første pizza er med ansjos, først IMG_5596tomatsaus, så leggges 8-10 ansjosfileter utover sammen med 4-6 ts kapers, fordel en fersk Mozzerella i tynne skiver utover, har du ikke fersk, går revet ost greit nok. (En litt annen pizzavariant med anjos finner du her). Alle pizzaene har jeg 10 minutt inne i ovnen, når du tar dem ut, tar du spaden mellom papiret og bunnen, er bunnen vellykket får du fine bobler, som i Italia. Når pizzaen er ute av ovnen strør jeg over fersk oregano. IMG_5604
  • 2: Pizza med aromasopp og IMG_5600parmaskinke. Her er det bare sausen og aromasoppen sammen med en fersk mozzerella som skal inn i ovnen, dette gjør du klart mens ansjospizzaen stekes, samtidig skjærer du opp noen skiver rødløk som ligger klart sammen med skiver med parmaskinke og basilikum. Når pizzaen kommer ut av ovnen fordeles først rødløken, så skinke og topping med basilikum. IMG_5617
  • 3: Pizza med blåskimmelost, sopp og eple. Nå har selskapet fått to pizzaer på rappen, tidsnok å starte å klargjøre den siste når de to første er IMG_5618fortært. Denne dagen har jeg tomatsaus og sopp igjen etter de to første pizzaene, så da går det med også på den siste. Supplerer med et halvt eple i skiver og nå tar jeg med rødløkskiver inn i ovnen. Til slutt blåskimmelost – jeg bruker Råblå fra Grindal ysteri, det beste er jo godt nok, men ta det du har. Dette blir en ganske mektig pizza, vil du heller ha den lettere – som en dessert, så er kanskje en pizza jeg har presentert tidligere enda mer egnet: Blå pizza, den aller enkleste. Uansett er det godt å dryppe over litt god olivenolje før servering.IMG_5623 (1)
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s