Blåskjell på enkelste vis

Bror Magne har livnært seg siden 70-tallet med å produsere blåskjell: Snadder & Snaskum. Det har gjort at jeg har hatt gleden av å introdusere denne fantastiske maten for mange oppgjennom årene.

IMG_1286På 70-tallet var blåskjell uvant, omtalt som agn eller ufisk, i dag er de fleste fortrolig med skjell. Fortsatt predikerer jeg at blåskjell på enkelste vis kanskje er det aller beste.

Punkt en er selvsagt å sjekke på pakningen at det er rett produsent: Snadder & Snaskum. I Trondheim finner du dem i Ravnkloa eller i fiskehallen i Taraldsgårdveita. Sjekk at utløpsdatoen er OK, den står på baksiden av båndet. Skjellene er selvsagt levende!

 • Et nett blåskjell (Ca en kilo) er nok til et lite måltid for to. Skal du ha det som hovedrett kan du doble.
 • Tøm posen i vasken, sett på kaldtvann og skyll/inspiser alle skjell – det går rask, før du tar dem  over i en romslig gryte. De som er knust eller ikke lukker seg når du kakker/rugger på dem kaster du. Synlige festetråder ut av skjellet kan du rykke bort, er det koraller kan du fjerne de som går lett – men det er ikke viktig.
 • Du trenger ikke ha værske i gryta for kokingen, det ordner IMG_1290blåskjellene selv. Men du kan ev ha i en dl hvitvin og/eller litt fløte, spesielt hvis du vil servere krafta også.
 • Skjær et par-tre hvitløksfed i skiver og en halv gul løk i båter. Og gjerne grovhakket dill eller persille sammen med noen pepperkorn. Alt røres forsiktig sammen med skjellene i gryta.
 • Full koking (Lokket skal være på.) Disse er åpne og ferdig til servering.
  Full koking (Lokket skal være på.) Disse er åpne og ferdig til servering.

  Så skal gryta på plata på full varme til den koker. Skru ned og la det koke 3-4 minutter – når skjellene er åpne er de ferdig. Det er alt!

 • «Enkleste vis» er å servere med loff, smør, majones, sitron og gjerne dill. Eller du kan variere med mye annet. Denne dagen hadde jeg litt gammel loff, derfor stekte jeg den med olivenolje til bruschetta, det er flotte greier til.
 • Blåskjell er en god unskyldning til et godt glass hvitvin. Den gode IMG_1288leverandør Vinmonopolet har forært meg en opptrekker – som god kunde – og anbefalte denne gangen en Portugiser til 160 kr, den anbefales.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s