Maria Andersens leverpostei

Maria Andersen eksisterer ikke, men leverposteien min lager jeg etter en oppskrift som jeg fikk for lenge siden fra min svigermor Maria, og så har jeg justert den litt etter en oppskrift jeg fikk fra slakter Andersen på Støren. …Det var faktisk en slakter på Støren på slutten av siste århundre! Nå finnes det vel ikke noen i hele Trøndelag – noe til fremskritt!! (Det lille unntaket jeg kjenner er så avsidesliggende som det kan bli: Aune kjøtt langt inne i Sørbygda i Soknedal) Ser fram til at Mathallen kommer.

IMG_3406Å lage leverpostei krever at du har ei kjøttkvern – du får litt følelsen av å drive storkjøkken. Følgende går i kverna for å ordne tre former med leverpostei:

 • 1/2 kg svinelever – som er utvannet i 2 timer
 • 1/2 kg svinekjøtt – jeg kjøper koteletter som jeg renskjærer for bein
 • 1/2 kg svinespekk
 • 1 løk

(Jeg droppet ansjosen i år, tror faktisk posteien blir bedre uten, IMG_3415enda så glad jeg er i ansjos) du kan ev sende med ca 30-50 g fileter i kverna hvis du vil…)

Så tar du 100 g kavring som  knuses, bruk feks. en stor morter. Bland den i alt som har vært i kjøttkverna og tilsett krydder:IMG_3417

 • 40 g salt
 • 1-2 ts pepper
 • 1 ts allehånde
 • 1 ts muskat
 • 1-2 ts ingefær
 • Gjerne noe grønt – år tok jeg en bunt med vårløk.IMG_3419

Så blandes væska sammen:

 • 3 egg
 • 1 liter H-melk blandes med eggene
 • 100 g hvetemel drysses på mens du visper

IMG_3424Så blandes væska og det malte godt sammen i en stor bolle, massen fordeles i tre smurte former som settes i stekeovnen på 175 grader over/undervarme i ca 1 1/2 time. Jeg lar den stå til  den har en fin brun skorpe før jeg tar den ut. (Siden jeg har en ovn som kan tilføre litt fuktighet under vegs, gjør jeg det).

Når formene er tatt ut av ovnen fører du en kniv langs sidene slik at posteien ikke henger i IMG_1522kantene av formen, vent så til alt er helt kaldt før du du dunker formen ganske kraftig oppned mot ei skjærefjøl el. slik at posteien løsner i bunnen og faller ut. Da er alt klart! Leverposteien er god både kald eller litt oppvarmet i ovnen før servering.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s