Torskefiletflak med mos og brun smør-soyasaus

Torskefilet, gjerne loin-utgave er nå lett å få tak i. Flott er det, for detIMG_4236 er jo en utrolig renslig og god råvare. Har erindring om at jeg har sett denne oppskriften i ei større kokebok, kanskje  ei av Stiansens kokebøker. Greia er å ha en smakfull saus til milde smaker av torsk og grønnsakmos.

  • IMG_4228Start med å gjør klar rotgrønnsaker til en god mos, her er det Grete som er spesialisten! Denne gangen med potet og persillerot – ta det du har. Del opp i biter og kok mørt. Ta opp og mos det, sett ev til litt av kokekrafta – eller hvis du har litt annen kraft kan det brukes – til slutt blander du inn ca 50 gram smør per person og kverner pepper og salt etter smak.
  • Til sausen skal du først hakke  2-3 valnøtter, 1-2 ts sjalottløk og et fed hvitløk per person. Bland det sammen i en kopp/krukke som tåler varme. Så bruner du 60-70 gram smør per person, la det bli brunt, men pass på at det ikke brenner seg. Rør med en skje når det skummer opp.
  • IMG_4252Når smøret er passe, tar du det med en gang – mens det er helt varmt – og heller det over nøtte/løk-blandingen. Du får en flott sprakelyd når smøret svitsjer ingrediensene. Så kan du sette til en ts eller to med soyasaus per person og sausen er klar. Hold den varm.IMG_4237
  • Torskefileten skjæres i tynne skiver, ca 200 gram per porsjon, du legger dem i ring på ytterkanten av tallerkenen – som NB: må tåle sterk varme.
  • Gjør klar grillen i stekovnen med full varme, ta så tallerken for tallerken i ca 30-40 sekunder på IMG_4254øverste rille mot grillelementet, slik at torsken blir halvstekt – du ser når den skifter fra rå til hvit, da tar du ut tallerkenen med en gang. Husk at den er glovarm, ha klart et sikkert sted å plassere dem på.
  • Så er det bare å dandere: Rotmosen i midten og sausen i randa IMG_4255  IMG_4259mot fisken – og siden jeg hadde noen stekte grønnsaker (gulrot, paprika, erter) fra et tidligere måltid, ble de varmet opp og plassert på toppen. Sett fram pepperkvern og flaksalt på bordet.
  • Da regner jeg med at gjestene allerede sitter klar…. og har en lett rødvin i glasset hvis det passer – og det gjør det jo.IMG_4265
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s