Fårikål, folkeskoleboka og økologisk lam

IMG_5267Enkelte retter er helt klassisk, og skal ikke klusses med. Fårikål er en av dem – aktuell nå om høsten. Den har jeg i alle år laget ut fra oppskrift i Gretes Matlære fra folkeskolen (Jeg gikk i ren gutteklasse og hadde bare sløyd…). I år har jeg kjøpt et økologisk lam fra Jøldalen i Trollheimen – da bruker jeg selvsagt det. …og får i kål (som  det sikkert skrives av nymotens ord-delere) er det beste beviset på at 1+1 noen ganger er mer enn 2.

  • Bruk like mye lammekjøtt som kål, ett kålhode er vel 1 kg, med IMG_5264tilsvarende lammekjøtt rekker det til 3-4 personer. (Har du helt slakt, som jeg, så del opp fra side, nakke og ev. også bog. Ei god kjøttøks funker bra.) Og blir det en rest til neste dag så er fårikålen minst like god da!
  • Legges lagvis med kjøtt nederst, med 1 kg kjøtt blir det 3 lag, for hvert lag strør du over 1 ts hel sort pepper, 1 toppet ts salt og 1 ss hvetemel.
  • Kok opp 1 liter vann og hell over.IMG_5268
  • Sett gryta til koking med lokk, helst minimum tre timer.
  • Da er det bare mandelpoteten som mangler – Kviknepotet er perfekt. Ja, og så trengs jo øl  – med dagens store utvalg er Austmanns Utpå et godt lyst hveteøl som passer fint.IMG_5274
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s